back

Виїзне засідання постійних комісій обласної ради у смт. Лосинівка

29 листопада 2016

28 листопада у будинку культури Лосинівки відбулось виїзне спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики і з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції.

Засідання провів перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Участь у засіданні комісій взяли директор Департаменту самоврядування Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії Айварс Драудиньш, його заступник, керівник відділу Розвитку системи самоврядування Арнис Шултс, радник Української Асоціації районних та обласних рад Микола Звєрєв, депутати обласної ради, заступники голови Ніжинської райдержадміністрації Сергій Батрак та Оксана Мелашенко, голови та депутати Лосинівської селищної, Вікторівської, Сальненської, Терешківської, Шатурської і Шняківської сільських рад.

Обговорювалось одне питання: про хід реалізації Програми Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії по створенню в Україні об’єднаних територіальних громад, підготовці та впровадженню проектів соціально-економічного розвитку ОТГ.

Делегати з Латвії розповіли про досвід створення територіальних громад у їх країні, про позитивні зміни, котрі сталися завдяки реалізації Програми, а також про шляхи соціально-економічного розвитку українських громад.

Про перспективи розвитку об’єднаних громад, покращення рівня життя їх населених пунктів, а також важливість реформування влади на місцях говорили радник Української Асоціації районних та обласних рад Микола Звєрєв, депутати обласної ради Ірина Грозенко та Наталія Дроненко, перший заступник голови Ніжинської райдержадміністрації Сергій Батрак та голова Кіптівської громади Володимир Кучма.

Підвів підсумки засідання перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Він наголосив на тому, що альтернативи децентралізації немає. Новостворені громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини із державним бюджетом, і змінилась система оподаткування для них. Значно зросли власні доходи бюджетів громад. 5 ОТГ за перше півріччя змогли направити на капітальні видатки більше 3 млн. грн.

Також Валентин Мельничук подякував Латвійським колегам за допомогу, котру вони надавали протягом останніх 3-х років Чернігівській області. Чимало сільських голів змогли на власні очі переконатися у перевагах децентралізації.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА