back

26 листопада – 210 річниця від дня народження Пилипа Семеновича Морачевського

25 листопада 2016

210 років тому, 26 листопада, народився Пилип Семенович Морачевський – український письменник, педагог, поет-романтик, перекладач. Найбільшим його вкладом у розвиток української мови став переклад Нового Завіту. А здійснив цю роботу Морачевський у той час, коли жив на Ніжинщині у с. Шняківка.

На жаль, за радянських часів ім’я Морачевського було забуте і навіть не всі жителі Шняківки його чули, хоча саме завдяки Пилипу Семеновичу у селі була збудована церква. До речі, саме біля неї він і був похований. Згодом храм і могилу зруйнували. І лише нещодавно у Шняківці на умовному місці поховання Пилипа Морачевського було встановлено дубовий хрест. Ім’я письменника почали досліджувати і вивчати і жителі села, і учні та педагоги Сальненської школи.

Цього року 210 річниця від дня народження Морачевського відзначається вперше на загальнодержавному рівні. Сьогодні у Шняківці біля місця поховання автора перекладу Біблії зібрались заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, сільський голова Володимир Лисенко, керівники ФГ «Агро-Надія» Михайло Василенко та Станіслав Ременюк, представник родини Морачевських, провідний археограф Інституту Української археографії і джерелознавства НАН України Тетяна Котенко, учні й вчителі Сальненського навчально-виховного комплексу, жителі села.

Шняківський сільський голова Володимир Лисенко зачитав присутнім біографію Пилипа Морачевського, розповів, де саме знаходилась садиба його родини, як будував він у селі церкву.

Провідний археограф Тетяна Котенко розповіла про вклад творчості Морачевського у розвиток української мови, про підняття ним нашої мови на науковий рівень, а також про те, яка робота зроблена сучасними науковцями щодо дослідження біографії та творчості Морачевського.

Заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко наголосила на тому, що лише завдяки незалежності України імена таких наших земляків, як Олександр Кониський, Пилип Морачевський, стали відомі. Вона закликала усіх жителів села, а особливо молодь, не забувати ім’я свого земляка, адже той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього.

Присутні на заході учні Сальненської школи читали вірші про Україну, автором яких є Морачевський.

Творчість Пилипа Семеновича Морачевського буде жити у віршах та молитвах і доти, доки українці спілкуватимуться рідною мовою, а отже, знаючи незламний дух нашого народу, вічно.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА