back

Обговорено можливість об'єднання територіальних громад навколо Ніжина

23 листопада 2016

Минулого тижня відбулась робоча зустріч представників Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України з міським головою Анатолієм Лінником та головами сільських рад Ніжинського району щодо перспектив створення об"єднаної територіальної громади з центром у Ніжині.

На зустрічі були присутні також заступники голови районної ради та Ніжинського міського голови, депутати обласної ради, представники депутатського корпусу міської та районної рад, голови сільських рад Ніжинщини, зокрема Березанський сільський голова Микола Нікітко, Бурківський сільський голова Андрій Дзюба, Ніжинський сільський голова Володимир Орел, Колісниківський сільський голова Анатолій Рибка, Кунашівський сільський голова Володимир Сурмачевський, Липоворізький сільський голова Олексій Пелипканич, Перебудівський сільський голова Олег Зінченко, секретар Переяслівської сільської ради Алла Конончук та ін.

Для надання роз’яснень щодо перспектив утворення ОТГ з Чернігова прибули консультант Асоціації міст України Микола Силенко та начальник відділу Департаменту економічного розвитку Чернігівської області Вікторія Довгань.

Обговорення розпочалось зі вступного слова міського голови Анатолія Лінника, який зазначив, що реформа об`єднання територіальних громад набуває поступового розвитку. На сьогоднішній день по Чернігівській області нараховується 5 об`єднаних громад, а до кінця року планується вже 11 (зокрема в Ніжинському районі на 11 грудня призначені вибори в Лосинівській ОТГ). Так історично та культурно склалося, що села, які межують з Ніжином, мають спільне коріння. Місто має можливість надання всіх видів послуг, створена та існує розгалужена інфраструктура. Для Ніжина об`єднання громад цікаве тим, що місто може розширити свою територію, а позитивом для громад є те, що люди з сіл зможуть користуватися інфраструктурою міста.

Далі присутні заслухали виступ консультанта Асоціації міст України Миколи Силенка та начальника відділу Департаменту економічного розвитку Чернігівської області Вікторії Довгань. Гості розповіли детальніше про реформу об`єднання територіальних громад, наголосили на позитивних сторонах даного об`єднання для обох сторін.

Однак питань до гостей і до міського голови в сільських голів було багато, адже вони, як турботливі керівники своїх громад, переживають за подальшу долю населених пунктів і їхніх жителів.

Що буде із ФАПами та навчальними закладами за умови об'єднання населених пунктів, що територіально розташоавані поряд, із містом? Як староста і депутати зможуть вирішувати на засіданнях виконкому і сесіях питання важливі для своїх малих населених пунктів порівняно з містом і його масштабними проблемами? Чи вигідне таке приєднання з точки зору бюджету? Чи не занепаде село, яке нині має непогане фінансування і розвивається, після приєднання до міста? Ці й багато інших питань хвилюють голів сільських рад Ніжинщини, які розглядають як один із варіантів утворення ОТГ з центром у Ніжині.

Однак поки таке об'єднання лише обговорюється, насправді ж більшість чекатиме завершення реформи до останнього, аби не підвести жителів своїх населених пунктів. Тож що буде далі - покаже час.

Організаційний відділ районної ради