back

Підвели підсумки оздоровчої кампанії 2016 року

17 листопада 2016

Сьогодні члени постійно діючої районної міжвідомчої комісії з організації відпочинку та оздоровлення дітей і учнівської молоді підвели підсумки оздоровчої кампанії 2016 року, проаналізували результати спільних зусиль, оцінювали спроможність вирішувати непрості питання у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, забезпечувати організацію якісних і безпечних послуг. На чолі з головою районної державної адміністрації Вячеславом Івашиним та заступником голови райдержадміністрації Оксаною Мелашенко відбулося розширене засідання комісії, на яке були запрошені керівники загальноосвітніх закладів району та директори пришкільних відпочинкових таборів з денним перебуванням.

Розпочати роботу вирішили з найприємнішого – нагородження переможців районного етапу огляду-конкурсу на кращий табір відпочинку:

- І місце – Безуглівський пришкільний табір з денним перебуванням «Сонечко»;

- ІІ місце – Талалаївський табір з денним перебуванням «Дружба»;

- ІІІ місце – Шатурський табір з денним перебуванням «Сонечко».

До речі, Безуглівський пришкільний табір з денним перебуванням «Сонечко» здобув перемогу в номінації «Кращий заклад відпочинку» та був нагороджений подякою голови обласної державної адміністрації та пам’ятними подарунками.

Також, Вячеслав Анатолійович вручив відзнаки районної державної адміністрації та подарунки колективу Стодольського пришкільного табору відпочинку з денним перебуванням дітей «Капітошка» (у особі директора Примака Дмитра Миколайовича), колективу Сальнянського пришкільного табору відпочинку з денним перебуванням дітей «Ранок» (у особі директора Петрик Наталії Миколаївни) та вчителю історії Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ст. Єсипенко Людмилі Олександрівні за вагомий внесок у забезпечення реалізації державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, активну роботу в напрямку організації змістовного дозвілля учнів в період проведення оздоровчої кампанії 2016 року у Ніжинському районі.

Відповідно до порядку денного учасники засідання заслухали доповіді завідувача сектору сім’ї, молоді та спорту РДА Андрія Штайнеккера та завідувача психолого-медико-педагогічної консультації районного відділу освіти Тетяни Черненко. Вони охарактеризували основні підсумки проведення літньої відпочинково-оздоровчої кампанії 2016 року.

Крім того, були заслухані виступи директора Безуглівського пришкільного табору відпочинку з денним перебуванням дітей «Сонечко» Любов Осташко, заступника головного лікаря КЗ ЦПМСД Тетяни Козинець, провідного фахівця відділу за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Ніжинському районі Тетяни Мохнатко.

Аналізуючи фінансове забезпечення оздоровчої кампанії, як одного з найголовніших чинників організації якісного оздоровлення та відпочинку дітей, слід наголосити, що цього року планувалося використати 445,5 тис.грн. Фактично використано 373,6 тис.грн. (84%), з яких:

• з місцевого бюджету:

1. на підготовку – 24,3 тис.грн. (172%) (план – 14,1 тис.грн)

2. на проведення – 183,6 тис.грн. (73%) (план – 251,4 тис.грн.)

• позабюджетні кошти: 169,2 тис.грн. (94%) (план – 180 тис.грн.)

Завдяки спільно проведеній роботі та вжитим організаційним заходам в районі вдалося охопити оздоровчими та відпочинковими послугами дітей більше ніж планувалось на початку оздоровчої кампанії – 60,2%, проти запланованих – 52%.

Переважна частина дітей району були забезпечені відпочинковими послугами на базі 25 пришкільних відпочинкових таборів з денним перебуванням. До відпочинку на яких, було залучено 915 дітей (43%) (проти запланованих – 853 особи (40%). З них 520 дітей (25%) – діти пільгових категорій.

Оздоровчими послугами станом на забезпечено 358 (17,2%) (проти запланованих – 250 (12%) дітей Ніжинського району. Всі діти, яким надавалися путівки на оздоровлення до позаміських таборів та санаторних закладів належать до пільгових категорій, які потребують особливої соціальної уваги. Оздоровлення дітей здійснюється за путівками МОЗ, Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА, профспілкових організацій, спонсорських коштів.

Таким чином, з 1415 осіб - загальної чисельності дітей пільгових категорій, відпочинковими та оздоровчими послугами станом на 20.10.2016 року забезпечено 1222 дитини (57%) (проти запланованих – 1118 осіб), з яких:

- 22 дитини (100%) – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;

- 16 дітей (57,1%) – діти-інваліди;

- 316 дітей (68,3%) – діти з багатодітних та малозабезпечених сімей;

- 25 дітей (50%) – діти, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- 417 дітей (63%) – діти, які перебувають на диспансерному обліку;

- 81 дітей (59%) – талановиті та обдаровані діти;

- 503 дитини (71%) – діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села;

- 12 дітей (100%) – діти внутрішньо переміщених осіб;

- 34 дитини (100%) – діти учасників АТО;

- 3 дитини (100%) – діти загиблих учасників АТО.

Завдяки роботі центру первинної медико-санітарної допомоги 2016 році було оздоровлено 49 дітей в санаторії «Пролісок» та 35 дітей в санаторіях МОЗ України. Не менш важливою в цьому році стала співпраця з Ніжинським протитуберкульозним диспансером, завдяки чому стало можливим оздоровлення 117 дітей в спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах.

Безумовно, домінування організованого відпочинку над повноцінним оздоровленням вимагало надзвичайної уваги до питання надання дітям високоякісних культурно-мистецьких, пізнавально-розважальних та фізично-розвиваючих послуг дозвілля. Пришкільні табори відпочинку працювали за напрямками: національно-патріотичного виховання, козацького вишколу, здорового способу життя, екологічного, громадянського виховання тощо. Практика закріплення за усіма пришкільними оздоровчими таборами з денним перебуванням тренерів ДЮСШ „Колос” та методистів районного відділу культури має позитивне направлення, а отже була продовжена і цього року.

Проведення культурно-масової, конкурсно-розважальної та профілактичної роботи на базі санаторію „Пролісок” та оздоровчих таборів з денним перебуванням забезпечував Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спеціалісти якого забезпечили проведення профілактичних акцій, розповсюдження соціальної рекламно-інформаційної продукції серед дітей та молоді. До роботи залучалися студенти-волонтери НДУ імені Миколи Гоголя та спеціалісти-фахівці.

З метою забезпечення правопорядку і посилення боротьби зі злочинністю та запобігання правопорушень серед дітей у місцях дислокації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, проводитись оперативно-профілактичні заходи „Літо-2016” за участю служби у справах дітей, ВКПСД Ніжинського ВП ГУМВС, відділу освіти, сектору сім’ї, молоді та спорту.

З метою попередження бездоглядності дітей проводилися цільові рейди по виявленню бездоглядних дітей та влаштуванню їх у заклади соціального захисту та організації їх оздоровлення.

Отже, в нашому районі є позитивні напрацювання і потенціал, щоб максимально задовольнити потреби щодо організації якісного, змістовного та корисного літнього оздоровлення та відпочинку. Треба докласти зусиль, щоб у 2017 році при всій складності питання органи виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування та соціальними партнерами створили гідні умови для гарного відпочинку і оздоровлення якомога більшій кількості наших дітей.

За інформацією сектору сім’ї, молоді та спорту Ніжинської РДА