back

На засіданні Президії депутати погоджували порядок денний пленарного засідання районної ради

16 листопада 2016

14 листопада відбулося засідання Президії районної ради, на якому депутати розглянули питання порядку денного найближчого пленарного засідання.

Традиційно засідання Президії провів голова Ніжинської районної ради Олег Бузун. Участь у обговоренні взяли заступник голови районної ради Наталія Березка, голови постійних комісій – Володимир Другаков та Андрій Бондаренко, представники фракцій – Яна Скрипка, Ганна Тов’стопята, Оксана Мелашенко, Інна Музиченко, а також керуючий справами районної ради Олена Прищепа, начальник фінансового управління РДА Світлана Алемша, начальник управління соціального захисту населення Ніжинської РДА Олександр Шевчун, начальник відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Вадим Шелест, директор КП «Ніжинська районна друкарня» Володимир Прошукало.

Відкриваючи засідання, Олег Бузун повідомив присутніх, що пленарне засідання сьомої сесії Ніжинської районної ради відбудеться 07 грудня 2016 року, попередньо перед яким необхідно затвердити Проект порядку денного та в передсесійний період плідно попрацювати та детально ознайомитись із питаннями на профільних комісіях.

Першими депутати розглянули питання фінансової сфери, які стосувалися звіту про виконання районного бюджету за 9 місяців 2016 року, про який інформувала присутніх начальник фінансового управління РДА Світлана Алемша.

Світлана Миколаївна зазначила, що за даний період доходи становлять 94725780,00 грн., в тому числі доходи загального фонду районного бюджету у сумі 92511884 грн. та доходи спеціального фонду районного бюджету у сумі 2213896 грн.; видатками є сума в 93274595,23 грн., в тому числі видатки загального фонду районного бюджету становлять 90990362,25 грн., а видатки спеціального фонду районного бюджету - 2284232,98 грн.

Далі було озвучено, що надходження до районного бюджету збільшились близько до 4 млн, а вцілому по району – до 10 млн, що відбулося завдяки завдяки збільшенню єдиного податку, акцизів та плати за землю. Серед видатків по галузям майже половина коштів іде на освіту, близько ¼ на медицину, інше – на управління, соціальний захист та інші галузі. До того ж близько 70% видатків іде на заробітну плату, близько 11% - на енергоносії, решта – на медикаменти, харчування та інші потреби.

Далі депутати підтримали проекти, з якими присутніх ознайомив начальник відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Вадим Шелест.

Вадим Федорович розповів про основні пункти Програми економічного і соціального розвитку Ніжинського району на 2017 рік та зазначив, що основною метою розвитку Ніжинського району у 2017 році є підвищення конкурентоспроможності економіки як основи для збалансованого забезпечення стандартів життя населення.

Також Вадим Шелест назвав основні показники економічного і соціального розвитку на 2017 рік.

Наступним був розглянутий проект Програми розвитку малого і середнього підприємництва Ніжинського району на 2017 - 2020 роки, метою якої є підвищення ролі малого та середнього підприємництва в вирішенні стратегічних завдань економічного і соціального розвитку району шляхом ефективного використання його потенціалу та забезпечення сприятливих умов для успішного здійснення підприємницької діяльності.

Не виникло сумнівів у членів президії стосовно підтримки проектів рішення щодо внесення змін до Програми зайнятості населення Ніжинського району на період до 2017 року, що стосуються забезпечення зайнятості учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та надання їм повного комплексу адресних послуг, а також затвердження Програми по відшкодуванню витрат за надані пільги інвалідам зору І та ІІ групи в частині абонентної плати квартирних телефонів у Ніжинському районі на 2017 рік, про які детально розповів начальник управління соціального захисту населення Ніжинської РДА Олександр Шевчун.

Далі Оксана Мелашенко висвітлила питання щодо затвердження статуту Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Ніжинської районної ради Чернігівської області» у зв’язку зі зміною адреси.

Про затвердження списку присяжних Ніжинського міськрайонного суду розповіла Олена Прищепа. Олена Володимирівна повідомила, що відповідно до Положення про порядок формування та затвердження списків присяжних та народних засідателів Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області та враховуючи подання Територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернігівській області, Ніжинська районна рада, сільські та селищні ради Ніжинського району шукають кандидатів у присяжні Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області.

Депутати цікавились, які вимоги є до присяжних та хто не може бути включений до даного списку. Олена Володимирівна відповіла, що присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду. Не включаються до списків присяжних громадяни: визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними; які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; які мають незняту чи непогашену судимість; народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя; особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років; особи, які не володіють державною мовою.

Далі очільник району Олег Бузун перейшов до розгляду питання щодо звіту голови Ніжинської районної ради. Олег Віталійович зазначив, що одним із головних досягнень безперечно вважає співпрацю з Проектом "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, про який уже неодноразово говорили. Також він проінформував депутатів, що 02 листопада відбулося урочисте відкриття першої еколого-пізнавальної стежки під назвою «Лісовий затишок» у регіональному ландшафтному парку «Ніжинський», що знаходиться на околиці села Кукшин Ніжинського району, а найближчим часом можна буде прогулятись ще однією екостежкою, основні об’єкти якої наразі встановлюються на території ботанічного заказника місцевого значення «Зайцеві сосни» неподалік села Мала Кошелівка.

Також Олег Віталійович розповів про реалізацію проекту щодо відновлення частини осушувальної системи Смолянка за підтримки компанії Coca Cola, що вже діє зараз, а продовження цієї співпраці планується на наступний рік.

Далі голова районної ради вів мову про децентралізацію, адже на теренах Ніжинського району вже створено Вертіївську територіальну об’єднану громаду, а 11 грудня цього року відбудуться вибори й у Лосинівській ОТГ. Тож депутати жваво обговорювали процес реформування, бо на сьогодні залишається відкритим питання щодо утворення Крутівської ОТГ та подальшої долі населених пунктів, які територіально близько знаходяться до міста Ніжина. Членів Президії також цікавили питання доєднання нових населених пунктів до уже створених громад та процес виходу з них, а також існування органів виконавчої влади після об’єднання всіх сіл, що є в межах району, та що ж буде з районом взагалі.

Далі про оренду комунального майна, зменшений розмір орендної плати та затвердження технічної документації з оцінки земель повідомила Олена Прищепа.

Насамкінець було узгоджено пропозиції із інших питань, що передбачається внести на розгляд пленарного засідання районної ради.

Таким чином депутати дійшли до висновку розглянути на профільних постійних комісіях такі питання:

Про звіт про виконання районного бюджету за 9 місяців 2016 року.

Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Ніжинського району на 2017 рік.

Про затвердження Програми розвитку малого і середнього підприємництва Ніжинського району на 2017 - 2020 роки.

Про внесення змін до Програми зайнятості населення Ніжинського району на період до 2017 року.

Про затвердження Програми по відшкодуванню витрат за надані пільги інвалідам зору І та ІІ групи в частині абонентної плати квартирних телефонів у Ніжинському районі на 2017 рік.

Про затвердження статуту Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Ніжинської районної ради Чернігівської області».

Про затвердження списку присяжних Ніжинського міськрайонного суду.

Про звіт голови Ніжинської районної ради.

Про оренду комунального майна.

Про зменшений розмір орендної плати.

Про затвердження технічної документації з оцінки земель.

Про затвердження розпоряджень голови районної ради.

До того ж у ході засідання були озвучені додаткові питання для попереднього розгляду їх постійними комісіями, вони стоються затвердження Положення про Районну Центральну бібліотечну систему, передачі майна дитячого садка у Перемозі, ліквідації КП «Ніжинська районна друкарня», внесення змін до Положення про порядок формування та затвердження списків присяжних та народних засідателів Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області, надання земельних ділянок учасникам АТО.

У підсумку вирішено детально розглянути дані питання постійними комісіями районної ради, які сплановано провести 25 листопада 2016 року.

Організаційний відділ районної ради