back

Як зустріли опалювальний сезон у Ніжинському районі

20 жовтня 2016

Початок опалювального сезону – завжди відповідальна і складна ланка роботи. В народі є гарне прислів’я: «Готуй сани влітку, а воза – взимку». Тому і до наступного опалювального сезону слід починати готуватись, як тільки но закінчився попередній.

За дорученням голови районної державної адміністрації Вячеслава Івашина по закінченню опалювального сезону 2015-2016 був зроблений аналіз наявного палива та стану котелень, протягом літа проведені необхідні ремонтні роботи і до 10 жовтня погашена вся заборгованість за попередній період.

У вересні спеціальна комісія, у складі начальника відділу архітектури, містобудування та ЖКГ РДА Олександра Ярмака, спеціаліста відділу цивільного захисту РДА Ігоря Стрільбицького та методиста відділу освіти РДА Ірини Войцехович, відвідала всі населені пункти району з метою перевірки готовності об’єктів соціальної сфери до роботи в опалювальний період. За підсумками перевірки, це питання слухалось 30 вересня на Колегії Ніжинської районної державної адміністрації.

Заклади освіти та медицини району підійшли до початку опалювального сезону, який розпочали згідно з розпорядженням голови у садочках та лікарнях з 10 жовтня, а у загальноосвітніх школах – з 13, без боргів за енергоносії.

З метою економії коштів у загальноосвітніх школах та навчально-виховних комплексах оголошено канікули з 17 жовтня. Це дасть можливість розпочати повноцінний опалювальний сезон з 23 жовтня і зекономить районному бюджету близько 200 тис. грн.

На сьогоднішній день у закладах освіти працює 16 газових котелень, 8 на твердому і 5 на змішаному паливі, які готові до опалювального сезону. Навчально-виховні заклади району, які опалюються твердим паливом, забезпеченні на 100% від потреби торфобрикетом та на 86% дровами. Дрова продовжують завозити. Великі дошкільні заклади, такі як Талалаївський, Лосинівський, Галицький дитячі садочки, та дошкільні групи у навчально-виховних комплексах, які мають автономне опалення, зокрема, Липоворізький, Черняхівський, Кунашівський, Шатурський працюють безперебійно і в канікулярний час. Спільно з органами місцевого самоврядування у ряді шкіл проведено заходи з реновації (заміна вікон на металопластикові).

Ніжинська центральна районна лікарня, яка ще минулого року уклала договір на теплопостачання із СОЛІД ТЕПЛОЕНЕРГО і таким чином відмовилась від послуг ТОВ "НіжинТеплоМережі" та перейшла на опалення твердим паливом, почала опалюватись, як тільки середньодобова температура повітря стала нижчою за 8 градусів, тобто з 10 жовтня. На даний час тепловий режим в лікарні дотримується згідно норми.

Сільські лікарські амбулаторії та 21 фельдшерський пункт, які опалюються за рахунок коштів медичної субвенції, також отримали тепло вчасно. Завдяки спонсорській допомозі сільгосппідприємств та фінансовому сприянню сільських рад вчасно почали опалювальний період і ряд фельдшерських пунктів, утримання яких не передбачене в державному бюджеті. Деякі питання виникли по опаленню ФПів в селах Яхнівка, Світанок, Березанка, Погребець, які зараз вирішуються спільно з органами місцевого самоврядування, бо використати кошти державної субвенції на опалення цих закладів медицини Центр первинної медико-санітарної допомоги не має права. А в Світанку та Березанці ФПи знаходяться в будівлях, які є власністю сільських рад, і саме від їх рішень та дій залежить, як швидко у цих закладах з’явиться тепло.

Від імені Ніжинської районної державної адміністрації висловлюємо подяку усім, хто доклав зусиль, щоб у наших лікарнях, школах та садочках було тепло і затишно.