back

Засідання районної ради з питань протидії захворювання на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД

19 жовтня 2016

18 жовтня відбулося засідання районної ради з питань протидії захворювання на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД. Члени ради обговорювали такі актуальні питання: результати флюорообстежень та імунопрофілактики за 9 місяців 2016 року та запобігання поширенню ВІЛ-асоційованого та хіміорезистентного туберкульозу в районі.

Головний лікар КЗ «Ніжинський районний центр ПМСД» Іван Бондар звернув увагу присутніх на те, що флюорографічно-рентгенологічно обстежено населення району 8234 (план 12050) - 342, 5 /1000 населення (норматив 500/1000). Стаціонарними рентген-флюороустановками обстежено 82%, пересувним флюорографом 27%.

Задовільний стан обстеження в Лосинівці, Шатурі, Терешківці, Великій Дорозі, Яхнівці, Світанку, Колісниках, Кукшині. Найгірший стан – в Вертіївці, Титівках, Крутах, Переяслівці, Березанці, Заньках, Степу та Переходівці.

Винести на розгляд виконкомів питання «Про роботу селищної, сільських рад з питань протидії та профілактики туберкульозу, ВІЛ-інфекції в населених пунктах району» запропонував Юрій Солодько, головний лікар Ніжинської ЦРЛ.

Туберкульоз – це інфекція, яка найчастіше стає причиною смерті людей, що живуть з ВІЛ, і на його частку доводиться близько 16% смертей у зв'язку зі СНІДом у світі. ВІЛ і туберкульоз так тісно переплетені, що їх називають ко-епідеміями або подвійними епідеміями. Ці епідемії сприяють взаємному розвитку й підсилюють одна іншу. ВІЛ активізує мікобактерії туберкульозу в організмі при латентній туберкульозній інфекції та сприяє розвитку активного туберкульозу. Без лікування хворий на активний туберкульоз інфікує від 10 до 15 чоловік протягом року.

Станом на 18.10.2016 року на обліку в Ніжинському протитуберкульозному диспансері знаходиться 6 ВІЛ-інфікованих осіб. Особливо небезпечний хіміорезистентний туберкульоз у ВІЛ-інфікованих, який часто стає причиною їхньої смерті. Тому дуже важливо здійснювати профілактику, діагностику й лікування туберкульозу - наголосив головний лікар КЛПЗ «Ніжинський протитуберкульозний диспансер» Іван Коросько.

Заступник голови районної державної адміністрації Оксана Мелашенко підсумувала, що необхідно посилити роботу органів місцевого самоврядування, зокрема селищної, сільських рад в напрямку всебічного сприяння медичним працівникам в організації флюрообстежень дорослого населення, виявлення хворих та направлення їх на стаціонарне лікування. А також надала вказівку відділу освіти організувати проходження флюороостеження школярів віком від 15 років.