back

Їхня слава не меркне...

23 вересня 2016

День партизанської слави, встановлений Указом Президента, у нас вперше відзначався 22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни. Цей день – як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи ані крові, ані самого життя…

6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню Радянської Армії на захід.

За мужність і героїзм, виявлені в боротьбі з ворогом, 200 тисяч партизанів і підпільників нагороджено орденами і медалями, з них 223 визнані гідними звання Героя Радянського Союзу.

Немало боїв із ворогом провели й партизани Чернігівщини. Головним джерелом партизанських формувань стали бійці винищувальних загонів. Вони повністю влилися в партизанські загони в Грем'яцькому, Корюківському, Носівському, Семенівському, Холминському і Щорському районах. Значну допомогу в організації Чернігівської партизанської школи для підготовки командирів і підривників надало командування Південно-Західного фронту, а штаб п'ятої армії сприяв створенню партизанських загонів у Ріпкинському, Михайло-Коцюбинському, Олишівському районах. Бійці винищувальних і партизанських загонів Остерського, Холминського та інших районів спільно з червоноармійцями вели бої проти гітлерівських загарбників у прифронтовій смузі. Були перемоги й гіркота поразок. Багато партизанів і підпільників загинули в боях із фашистами та їх посібниками. Смертю героїв полягли герої Чернігівщини: Микола Попудренко, Михайло Стратілат, Сидір Громенко, Платон Горєлий, Арсеній Ковтун, Олена Білевич, Лілія Карастоянова, Ілля Авксентьев, Василь Коробко та багато-багато інших партизан.

Однак, найбільших втрат тим мужнім людям завдає час. Ще 12 років тому на Ніжинщині проживало сорок троє, котрі носили партизанський статус. У тому році їх було лише 7, а на сьогодні залишилося четверо: 91-річна Марія Луківна Калитка з Колісників, 85-річна Тетяна Іванівна Лебідь із Ніжинського (Григоро-Іванівки), 89-річні Григорій Андрійович Куриленко й Ніна Юхимівна Ведель із села Мильники (Григорівка).

З нагоди Дня партизанської слави голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин та заступник голови районної державної адміністрації Оксана Мелашенко у супроводі Ніжинського сільського голови Володимира Орла відвідали вдома Тетяну Іванівну Лебідь, яка 14-річною дівчиною разом із своїми батьками входила до складу партизанського загону «За Батьківщину!».

Григорія Андрійовича Куриленко й Ніну Юхимівну Ведель, також бійців партизанського загону «За Батьківщину!», під супроводом сільського голови Анатолія Рибки відвідали вдома голова районної організації ветеранів війни і праці Володимир Карпенко та начальник управління соціального захисту населення Олександр Шевчун.

Кожному із сивочолих звитяжців представники влади знайшли теплі слова привітань. А в додачу до них – і гостинці. Ветерани не обділені увагою їхніх великих родин. Впевнені, - це являється із одним із факторів їхнього довголіття.

Йдуть роки… Події найкривавішої війни втілені в рядки історії. Подвиг народу, який розгромив фашистську навалу, залишається немеркнучим.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"