back

22 вересня — Всесвітній день без автомобілів

22 вересня 2016

У багатьох країнах світу щороку, 22 вересня, проводиться Всесвітній День без автомобіля (World Car-free Day). Девіз цього дня — «Місто як простір для людей, простір для життя».

Уперше провели День без автомобіля в 1973 році в Швейцарії.

Тоді, уряд країни, у зв’язку з паливною кризою, закликав громадян відмовитись від машин на чотири дні.

Рух відмови від автомобілів у різних європейських країнах ставав дедалі популярнішим. У 1997 році першу загальнонаціональну акцію провела Великобританія.

У 1998 році акція «День без автомобіля» пройшла у Франції.

У той час, у заході взяли участь близько двох десятків міст. А вже у 2001 року до руху офіційно приєднались більше тисячі міст у 35-ти країнах світу, в тому числі в Канаді, Бразилії та Японії.

Мета цього руху – не витягти людей із їхніх авто на один день, а створити максимально комфортні умови, аби кожен автомобіліст якомого рідше повертався до свого автомобіля. У деяких містах впроваджуються обмеження використання персональних автомобілів для повсякденної їзди по місту. Але, при цьому, розвивають зручний та комфортний громадський транспорт, велосипедну інфраструктуру, пішохідні зони.

Останнім часом, в акції «День без автомобіля», кожного року, беруть участь понад 100 мільйонів людей у понад 1,5 тис. міст світу.

Жителі Європи, так само як і в розвиненому світі, до Дня без автомобіля ставляться цілком серйозно і відповідально.

В Україні ця ініціатива ще тільки набирає популярності. Такий захід в нашій країні є заходом енергоефективності в транспорті та важливим елементом інтегрованої політики сталого енергетичного розвитку як держави, так і окремих громад. Мета така ж, як і інших країнах, - дотримання принципів свідомого екологічного способу життя, а також відповідального ставлення до навколишнього середовища та скорочення шкідливих викидів.

Прогнозується, що до 2020 року Україна зможе досягнути щорічної економії енергії в розмірі більше 20 тис. т.н.е.

Тож долучайтесь до «World Car-free Day», віддайте перевагу пересуванню пішки або на велосипеді, таким чином ви подбаєте і про своє власне здоров’я і про навколишнє середовище!

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА