back

Розпочалась осіння призовна кампанія на строкову військову службу

08 вересня 2016

7 та 8 вересня в залі засідань районної державної адміністрації відбулись співбесіди голови районної призовної комісії, заступника голови райдержадміністрації Оксани Мелешанко та військового комісара Володимира Якущенка з сільськими головами району щодо особливостей осіннього призову на строкову службу до лав Збройних сил України.

Щороку результати призовної кампанії низькі, а держава потребує професійно підготовлених військовозобов’язаних чоловіків. У той же час в країні активно діє програма військової служби за контрактом. Ті юнаки, котрі пройшли строкову службу в лавах Збройних сил України, можуть обрати військову службу своєю професією та отримувати за неї гідну заробітну плату, мати соціальні гарантії щодо отримання безкоштовної вищої освіти, житла, матеріальної допомоги тощо. Сьогодні такі пропозиції від держави особливо актуальні для юнаків сільського населення, котрі часто не мають роботи, освіти, ведуть нездоровий спосіб життя, а військова служба за контрактом – реальна можливість змінити своє життя, здобути професію та найголовніше – виконати свій чоловічий обов’язок. Про це говорив військовий комісар Володимир Якущенко.

Для тих же, хто відмовляється проходити строкову службу, є реальний законний механізм впливу, котрий веде до особистої відповідальності. Сільські та селищний голови, котрі вручають повістки призовникам, мають право складати акти у разі відмови останніх, - повідомила заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко. Такі акти разом із протоколами про правопорушення військового комісаріату направляються потім до суду, і призовник несе відповідальність у вигляді штрафу, позбавлення чи обмеження волі відповідно до закону.

Під час співбесід наголошувалося на тому, що серед призовників потрібно проводити активну роз’яснювальну роботу, особливо щодо міфів про строкову службу. Адже строковикі ні в якому разі не направляються в зону АТО. Крім того, по проходженню служби вони мають право на безкоштовну вищу освіту, зокрема, цього року у Ніжинському аграрному інституті було виділено 5 місць на безоплатне навчання для юнаків, котрі пройшли строкову службу у лавах Збройних сил України. А тим призовникам, котрі мають право на відстрочку, потрібно вчасно надавати відповідні довідки до військового комісаріату.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА