back

Обговорили перспективи створення Крутівської об`єднаної територіальної громади

06 вересня 2016

6 вересня відбулось засідання круглого столу щодо перспектив створення Крутівської об’єднаної територіальної громади. Участь у засіданні взяли голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, голова районної ради Олег Бузун, депутати обласної ради Микола Шматок та Валерій Гавриленко, а також сільські голови Крут, Бурківки, Черняхівки, Кунашівки, Л. Рогу, Березанки, Переяслівки, Вертіївської громади. До круглого столу були запрошені і сільські голови сіл Печі та Плиски Борзнянського району. Останніх запросили недаремно, адже саме деяким населеним пунктам Борзнянського району (Печі, Пам`ятне, Омбиш, Плиски, інші) запропонували об`єднатися з центром у селі Крути.

Голова районної ради Олег Бузун наголосив на тому, що саме завдяки Борзнянським територіям і може утворитися Крутівська об`єднана територіальна громада. Крути мають усі шанси на те, аби стати центром такої громади. Село газифіковане, має вдалу залізничну і транспортну розв`язку, адміністративні приміщення, школу, дитячий садок, бібліотеку, будинок культури, амбулаторію. «У Борзнянському районі планується утворити 2 громади з центрами в Борзні та у с. Комарівка, - повідомив Олег Бузун, - до Борзни жителям сіл Плиски, Печі, Омбиш, Пам`ятне далеко, а от Комарівка має не той рівень, що Крути, і не таку вдалу транспортну розв`язку.»

Про переваги приєднання сіл Борзнянського та Ніжинського районів до Крут і утворення тут громади говорив Крутівський сільський голова Віктор Македон. «Буде обов`язково збережена соціальна інфраструктура, адже в селі проживає 1174 людини, 88 з яких діти шкільного віку.» - Наголосив він.

Під час засідання висловився щодо переваг об’єднання голова Вертіївської територіальної громади Ігор Мороз: «Спочатку було важко, в тому числі і з фінансуванням, а потім ми отримали 6 млн. державних субвенцій, і в кожному населеному пункті сьогодні відчутні зміни: ремонт дитячого садка, доріг, вуличного освітлення і т. д.»

«Реформа децентралізації вже почала діяти, і я сподіваюсь, що Верховна Рада України продовжить приймати закони, котрі б удосконалили її, надали б більше повноважень громадам, аби вони мали економічне підгрунття для подальшого їх розвитку, можливостей запрошувати інвесторів, створювати нові робочі місця, - говорив під час засідання голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. - Країна рухається вперед, і все йде до того, що будуть утворені громади, головне не втратити свого колориту та тих досягнень, які мають сьогодні села Ніжинщини. У цьому районна влада готова завжди допомагати.»

Під час засідання вислухали й думки Печівського сільського голови Юрія Денисенка та Плисківського сільського голови Марини Вірко. Вони не проти об`єднатися з центром у Крутах, а от думки їх громад різні. Про переваги об`єднання вони пообіцяли донести до населення своїх сіл.

Тож сьогодні про утворення Крутівської об`єднаної територіальної громади говорити зарано, але перші кроки в цьому напрямку зроблені.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА