back

Обережно, африканська чума свиней!

06 вересня 2016

Управління агропромислового розвитку Ніжинської РДА інформує про ситуацію пов’язану з поширенням захворювання на африканську чуму свиней (АЧС).

Так, згідно інформації Держпродспоживслужби за два останніх місяці на території України зафіксовано 19 нових випадків захворювання на АЧС. Розповсюдження хвороба набула в 10 областях. Найбільше неблагополучних пунктів зареєстровано у Волинській області – 4 та Рівненській – 3. У Сумській, Чернігівській, Миколаївській та Одеській областях по 2 випадки. Підтверджено діагноз захворювання на АЧС також у Вінницькій, Харківській, Полтавській та Кіровоградській областях.

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію в області та нові випадки захворювання свиней на африканську чуму в суміжних областях Сумській та Полтавській існує високий рівень загрози подальшого розповсюдження захворювання. У зв’язку з цим сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності та господарствам населення, в яких утримуються свині, слід дотримуватись наступних вимог:

- не купувати тварин у не встановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та можливих контактів з іншими тваринами;

- не дозволяти відвідування господарства сторонніми особами;

- при догляді за свиньми одягати спеціально призначений одяг та взуття, який не використовувати для інших цілей, особливо відвідування лісу та інших місць, де можуть перебувати дикі свині;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину, або продукти забою без проварювання;

- постійно проводити дезінсекцію та дератизацію у приміщеннях, де утримуються свині.

У випадках раптової загибелі свиней, при ознаках синюшності шкіри, відмови від корму та інше, негайно сповіщати державну ветеринарну службу за тел. 5-41-89, або 3-12-36

.