back

Безпечна дорога першокласника

05 вересня 2016

Скінчилося літо та для Вашої дитини розпочалося шкільне життя. Звісно, Ви заздалегідь вивчили дорогу до школи. Діти поспішають на навчання, а батьки завжди хвилюються, адже на дорогах та вулицях міста з їх чадами може трапитись багато неприємностей. Оскільки життя кожної дитини – найголовніше, доречно буде повторити з ними правила, яких повинні дотримуватись учні.

Потрібно ще раз обговорити вибір дороги, якою буде ходити ваша дитина. Вона має бути якомога безпечнішою, щоб по можливості не переходити проїжджу частину, або переходити її якомога менше разів. Нагадайте ті місця, де по правилам перетинати дорогу заборонено. Вулиця, якою буде ходити дитина, має бути гарно освітленою.

Бажано, щоб учень ходив до школи разом з однокласниками, які живуть поблизу. Адже злочинці нападають в основному на поодиноких перехожих. Також у гурті легше уникнути нападу бродячих тварин, вони теж, як правило, на групу людей не нападають. А якщо трапиться біда, то буде кому прийти на допомогу.

Виходячи на пішохідний перехід дитина повинна бути дуже уважною, припинити розмови по телефону, витягти з вух навушники, зняти капюшон.

Не можна вибігати на дорогу або перебігати її – є ризик, що в цей час може виїхати автомобіль, водій якого за таких обставин просто не встигне зреагувати.

Ще одна порада, яку ви можете дати своїй дитині: якщо вона з якихось причин вже опинилась на проїжджій частині і бачить авто, що наближається, – не рухатись, завмерти на розділювальній смузі і почекати поки машина проїде.

Трапляються і випадки, коли автомобілі наїжджають на зупинки, тому привчайте свою дитину, чекаючи транспорт, знаходитись подалі від проїжджої частини. Вона повинна знати, що не можна бігти за тролейбусом або автобусом на іншу сторону дороги.

В осінній період рано починає темніти на вулиці, часто накрапає дощ, тому, якщо ваша дитина вчиться у другу зміну або відвідує ввечері гурток, знайдіть можливість зустріти її із школи.

Потрібно також впевнитися, що дитину добре видно з настанням сутінок. Для цього необхідно пристебнути їй на одяг світовидбиваючий елемент. А ще краще відразу купувати одяг з такими вставками.

Втратити здоров'я або життя дуже просто і легко, а от повернути його назад іноді буває неможливо. Тому правила, які ми повторили потрібно завжди пам’ятати та дотримуватися їх.

Тетяна Моргун. Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Чернігівської області.