back

Про стан пожежної безпеки на осушених торфових землях

02 вересня 2016

З метою попередження виникнення пожеж на осушених торфових землях звертаємо увагу на необхідність виконання протипожежних заходів власниками землі та землекористувачами, що здійснюють господарську діяльність на меліорованих землях.

Відповідно до ст.25 ЗУ "Про меліорацію земель", ст.35 ЗУ "Про охорону земель" власники і землекористувачі меліорованих земель зобов’язані забезпечувати додержання встановленого законодавством України режиму використання земель, що підлягають особливій охороні.

Статутом експлуатаційної служби з управління інженерною інфраструктурою меліоративних систем та її окремими об'єктами, що перебувають у державній власності, затвердженого наказом Держводгоспу України від 25.07.2001р. №152, одним із обов’язків водокористувачів, що використовують меліоровані землі визначено здійснення протипожежних заходів на осушених торфовищах.

Відповідно до п.2.20 "Правил експлуатації меліоративних систем" затверджених наказом Держводгоспу України від 25.12.2001 р. №285, з метою попередження пожеж на торфовищах:

- забороняється розводити багаття, спалювати деревно-чагарникову рослинність;

- на тракторах, автомобілях, комбайнах та інших машинах, що працюють на осушених торфових землях, вихлопні труби повинні бути обладнані іскрогасниками;

- ремонт техніки із застосуванням електрогазозварювальних робіт проводити лише на мінеральному ґрунті;

- всі стаціонарні двигуни повинні бути оснащені вогнегасниками, а місця їх встановлення огороджені захисними лісонасадженнями.

У випадку виникнення пожежі вживаються заходи щодо її локалізації та гасіння.

Місця виникнення підземної пожежі огороджуються знаками з прапорцями і охороняються від випадкового ходіння людей і заїзду техніки. У разі необхідності, по контуру вогнища здійснюється виїмка торфу до мінерального ґрунту і заповнення рівчака водою.

Згідно вказівки Деснянського БУВР 22 серпня 2016 року Ніжинським МУВГ здійснено підняття щитів на шлюзі №5 осушувальної системи «Смолянка» з метою зниження рівня води у прилеглих каналах та забезпечення її очистки в рамках програми ООН.

Зниження рівня води викликає посилення профілактичної роботи по попередженню виникнення пожеж на осушених торфових землях, особливо на меліоративній системі «Смолянка», до кінця проведення вказаних очисних робіт.

При виявлені пожежі на осушених торфових землях необхідно повідомити:

- диспетчерську службу Ніжинського міжрайонного управління водного господарства за телефоном 7-19-08 /адреса: 16605 м.Ніжин, вул.Коцюбинського,1.

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації