back

Збирання ранніх зернових та зернобобових у районі виходить на фінішну пряму

04 серпня 2016

Жнива- це підсумок роботи аграріїв району і тому вимагають високого рівня організації, відповідальності і скоординованої дії багатьох структур. Не є виключенням і поточний рік.

Так як нинішня весна була напрочуд складною для аграріїв, вкладено немало праці, сил, старань, фінансових ресурсів, щоб виростити зернові. І сьогодні можна з упевненістю сказати: на полях достиг непоганий врожай. Головне завдання полягає в тому, щоб зібрати його в оптимальні строки, без втрат.

Із початком жнив кожне господарство визначилось індивідуально: різні поля, різні строки посівів, різна кількість опадів. Головне – не зволікати на старті, з перших днів організовано включитися в роботу. Врахувати все до дрібниць: роботу мехзагонів, допоміжних ланок, харчування, збереженість врожаю, умови його зберігання тощо. Питанням номер один залишається забезпеченість господарств комбайнами, транспортом. Треба розраховувати на оптимальну завантаженість на кожну транспортну одиницю. Тільки за такої умови можливо у реально стислі строки провести збирання, звести до мінімуму втрати врожаю. З цими завданнями більша половина господарств справилась і тому мають вагомі показники.

Станом на 1 серпня в районі маємо зібраних майже 66% площ, що були засіяні ранніми зерновими культурами, що складає 10,2 тис. га, при цьому - валовий збір збіжжя – 41,1тис тонн, що на 3,1тис.тонн більше минулорічного валу.

Середня врожайність раннього зернового поля дещо нижча минулорічних показників і склала -40,1 ц/га. Лідерами у збиранні зернових на сьогодні є ТОВ «Ніжин –Агро» на площі -2154 га пшениця вродила по -51,9 ц/га, господарство завершило збирання зернових, ТОВ «Дружба нова» -55,7 ц/га, ЗАТ «Ніжинський консервний завод» -46,3 ц/га.

Непогані врожаї на посівах ярого ячменю. Найвища врожайність даної культури у ТОВ «Агро Надія» -67 ц/га, СТОВ «Рід»- 46,0 ц/га. Поля, як під ячменем, так і іншими культурами, зібрані повністю. Поряд з перерахованими культурами ведеться збирання площ під озимим житом, якого зібрано 717 га із засіяних 949 га. Середня врожайність даної культури 31,2 ц/га. Із 664 га зернобобових культур зібрано 346 га, найбільша площа в СПОП «Ксена» - 300 га. Збирання в господарстві завершено.

Після збирання зернових ведеться дискування звільнених площ, приорювання подрібненої соломи, а на токовому господарстві у сільськогосподарських підприємствах району активно ведеться робота по підготовці посівного матеріалу до посіву під майбутній врожай.

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації