back

В райдержадміністрації відбулось навчання щодо електронного декларування доходів держслужбовців

04 серпня 2016

03 серпня було проведено семінарське заняття з керівниками управлінь, відділів, секторів та служб районної державної адміністрації щодо подання нових електронних декларацій.

Керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Коник ознайомила присутніх з функціонуванням Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10.06.2016 № 3) та розповіла про участь в обласному навчальному тренінгу для держслужбовців, організованому представниками Національного агентства з питань запобігання корупції.

За її словами працівники НАЗК забезпечують організаційну підготовку та подачу електронних декларацій держслужбовцями. У разі необхідності консультуватимуть представників органів влади щодо процедури та правильності заповнення декларацій і здійснюватимуть перевірки достовірності поданих даних.

Тетяна Петрівна зазначила, що термін подачі електронних декларацій за 2015 рік – з 15-го серпня по 13-те жовтня 2016 року. Їх обов’язково мають заповнити як всі високопосадовці держави, так і державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування категорії А – Б. Після подачі декларації вони матимуть 7-денний термін, щоб при необхідності внести зміни і поправки.

Перед учасниками заняття також виступив головний спеціаліст сектору з юридичних питань та контролю Вадим Лаврінець, який детально зупинився на особливостях електронної системи декларування та процедурі заповнення декларацій.

Зокрема, він зазначив, що електронна декларація має суттєву відмінність від звичної щорічної декларації про доходи. Відтепер декларуються і заощадження в готівці (від 60 тисяч 900 гривень), і цінне рухоме майно (від 121 тисячі 800 гривень), і подарунки (від 6 тисяч 90 гривень). Також необхідно обов’язково зазначати незавершені об’єкти будівництва, для високопосадовців – майно, яке формально належить іншій особі, але контролюється чиновником.

Відтепер декларації стають публічними, доступними для кожного пересічного громадянина.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА