back

Королева, яку Україна не забуде!

02 серпня 2016

4 серпня 1854 року у селі Заньки Ніжинського району народилася Марія Костянтинівна Заньковецька— українська актриса і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть, Народна артистка Української РСР.

Народилася п'ятою дитиною у багатодітній родині збіднілого дворянина, судді Костянтина Костянтиновича Адасовського та міщанки з Чернігова Марії Василівни Нефедової. Предки Марії походили з козацької старшини ХVІІ–ХVІІІ століть.

З 10 років Марія почала навчання у приватному пансіоні Осовської в Чернігові. Батько Марії мав чудовий голос, соковитий баритон, а Марія — сильне меццо-сопрано. Удвох вони часто влаштовували для гостей свого дому у Заньках сімейні концерти.

1876-го вийшла на сцену ніжинського театру. До кінця свого життя не поривала зв'язків з театральним колом Ніжина, де вона мала свій будинок, який зберігся дотепер.

27 жовтня 1882 року в міському театрі Єлисаветграда (нині Кропивницький) під орудою Марка Кропивницького розпочався творчий шлях видатної української актриси. Уперше на професійній сцені вона зіграла роль Наталки («Наталка Полтавка») Івана Котляревського. Псевдонім свій вона взяла на згадку про щасливе дитинство в рідному селі Заньки.

Пізніше Марія Заньковецька працювала в найпопулярніших і найпрофесійніших українських трупах Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Миколи Садовського, Панаса Саксаганського, Івана Карпенка-Карого.

Актриса створювала образи, проникнуті справжнім драматизмом і запальною комедійністю. Вона уславляла своєю грою звичайних простих людей, розкриваючи безмежність їхніх душ. Маючи чудовий голос, незрівнянно виконувала в спектаклях українські народні пісні.

Марія Костянтинівна була серед засновників театру Миколи Садовського в Полтаві. Домагалася відкриття в Ніжині стаціонарного державного театру. 1918-го вона організувала народний театр «Українська трупа під орудою М. К. Заньковецької».

Визнаючи її сценічні заслуги, у червні 1918 року гетьман Скоропадський затвердив ухвалену Радою міністрів постанову про призначення їй довічної державної пенсії.

1922-го Марії Заньковецькій першій в Україні Уряд присвоїв високе звання Народної артистки Української РСР.

Село Заньки Ніжинського району – мала Батьківщини відомої актриси. Тут ніколи її не забували, завжди шанували її творчість і намагалися зберегти пам`ять про неї, розкрити до найменших дрібниць її біографічні дані. Ось уже 13 років на території села працює Меморіальний музей М. К. Заньковецької. Щороку в день її народження тут проходять святкові заходи. Цьогоріч 4 серпня на теренах музею відбудуться день відкритих дверей, тематичні екскурсії, відкриє свою роботу виставка «Королева, яку Україна не забуде!»

Ніжинська районна державна адміністрація та всі заньківці гостинно запрошують усіх бажаючих до музею відсвяткувати день народження нашої славетної землячки та долучитися, під час заходів, до її незрівнянної творчості та незвичайного акторського життя.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю