back

Збирання ранніх зернових в районі

21 липня 2016

Одним з найбільш відповідальних і завершальних періодів в технології вирощування зернових культур є збирання врожаю. На Ніжинщині жнива традиційно розпочинаються із збирання озимих культур. На початку минулого тижня завдяки теплій, сухій погоді хлібороби приступили до збирання ранніх зернових, яких в районі 15,4 тис. га.

Структура раннього зернового клину та наявна кількість комбайнів разом із залученими дозволяє в більшості господарств провести жнива в стислі оптимальні строки, не допустивши втрат. Так як забезпечення підприємства комбайнами і досягнутий рівень їх використання істотно впливають на валовий збір сільськогосподарських культур. Відомо, наприклад, що втрати зерна досягають 25–30% при запізненні збирання зернових колосових на 10–12 днів. Виходячи з цього, підприємствам економічно вигідно мати необхідну кількість комбайнів відповідної пропускної здатності, які забезпечать збирання культур в оптимальні строки.

Станом на 18.07.2016 року підприємствами району зібрано майже 3 тис. га зернових та зернобобових культур, намолочено збіжжя 11,8 тис. тонн, середня врожайність 40,6 ц/га. Найбільші площі під озимою пшеницею зібрані в ТОВ «Ніжин Агро» (керівник Кобижча І.О.), відповідно дане господарство має найвищу врожайність - 53 ц/га. Активно включились в збирання площ під озимою пшеницею СПОП «Ксена» (керівник Макаренко Г.Г.), СТОВ «Рід» (Чуприна М.Г.), ФГ «Північ Агро» (Вилегжанін Ю.В.), ТОВ «Український аграрний союз» (Гальонко Л.М.), ТОВ «Агро-Надія» (Василенко М.М.), ФГ «Терешківське» ( Осипенко В.І.), ПСП «Агро Плюс А.М.» (Александренко С.О.).

Аграрії заслуговують пошани, адже не дивлячись на те, що їх праця дуже залежить від примх погоди, коливань на ринках збуту, вони із честю виконують свій нелегкий обов'язок.

За інформацією управління агропромислового розвитку