back

"Активна молодь - успішна громада!"

13 липня 2016

Громадською організацією Центр досліджень європейської єдності (Центр єдності) за підтримки Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ, Благодійного фонду Богдана Гаврилишина та депутата Верховної Ради України Олександра Кодоли реалізовано другий етап проекту «Активна молодь – успішна громада» - дводенний тренінг.

Проект реалізовано у селах Талалаївка та Безуглівка Ніжинського району, а також Дорогинка та Бакаївка Ічнянського району Чернігівської області для учнів 6 – 11 класів шкіл зазначених сіл.

На тренінгу учасники отримали знання з питань прав людини, самоврядування, децентралізації, політичної освіти, а також можливостей для розвитку їхніх сіл. Розкриття кожної теми було представлене не лише теоретичними знаннями, але й практичними завданнями і конкурсами, що сприяло як розумінню отриманої інформації, так і налагодженню комунікаційних навичок учасників. Крім того, з учасниками було обговорено такі важливі для суспільства теми, як толерантність, патріотизм, ведення діалогу та вирішення суспільних конфліктів мирним шляхом.

Також, у рамках тренінгу проведено презентацію проектних пропозицій учасників, які вирішують конкретну соціальну проблему села. Кожен автор пропозиції отримав консультаційну підтримку експертів, а найкращі отримали грошову підтримку у реалізації їх проектів. Переможцями цього конкурсу стали учні Талалаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ніжинської районної ради з проектом «Очистимо пам'ять села», який має на меті об’єднання громади через вшанування пам’яті односельчан, які загинули під час Голодомору 1932-1933 років. Досягти цієї мети ініціатори проекту планують прибравши спільними зусиллями старе, закинуте кладовище, яке знаходиться в центрі села, та перетворивши його на меморіал з прилеглими територіями, де люди могли б не лише вшановувати пам'ять жертв репресій, але й поспілкуватись один з одним й знайти спільні інтереси, які б об’єднували громаду надалі. Другим переможцем став проект «Пам'ять про кращого вчителя» учнів Дорогинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ічнянської районної ради. Метою цього проекту не є вирішення певної соціальної проблеми, але він є взірцем людяності та щирості. На початку червня 2016 року у результаті ДТП загинув вчитель зазначеної школи, що нанесло велику душевну травму молоді цього навчального закладу. Вони жадають не лише справедливості у покаранні винного у загибелі вчителя, але й прагнуть зберегти пам'ять про вчителя створивши алею на його ім’я та щорічний конкурс талановитої молоді.

Крім того, найбільш активні учасники тренінгу були запрошені безкоштовно прийняти участь у Школі політичного лідерства Міжнародного Республіканського Інституту (США), серед яких Вікторія Музика та Руслана Сідень учениці Талалаївської школи Ніжинського району, а також Іван Поляков, Дмитро Штипа, Володимир Носенко та Андрій Бойко Безуглівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ніжинської районної ради.

Усі учасники отримали сертифікати участі, а також пам’ятні подарунки у вигляді книжок. Кожна група учасників презентує набуті у тренінгу знання та результати реалізації своїх соціальних проектів на зустрічі з односельчанами.

Центр досліджень європейської єдності запрошує усіх небайдужих громадян, держслужбовців та підприємців до партнерства задля продовження проекту «Активна молодь – успішна громада» у інших селах Чернігівської області.

ГО "Центр досліджень європейської єдності"