back

Щодо ситуації на річці Остер

08 липня 2016

Останнім часом засоби масової інформації активно обговорюють питання забруднення річки Остер.

Виявлені зміни кольору води та наявність стороннього запаху в річці Остер на території Ніжинського, Козелецького та Носівського районів.

У зв’язку з цим, 23 червня та 04 липня 2016 року Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області на території Ніжинського району відібрані проби води із річки Остер. У результаті проведених гідрохімічних досліджень спостерігається збільшення вмісту заліза загального, фосфатів, амоній-іонів та показника хімічного споживання кисню, який свідчить про наявність органічного забруднення.

Відповідно до результатів перевірки та проведеного інструментально-лабораторного контролю, враховуючи протікання природних процесів, а саме попереднє тривале проходження зливових дощів, відбулося підвищення рівня ґрунтових та поверхневих вод. Зазначаючи те, що річка протікає серед заболоченої місцевості разом з атмосферними опадами по рельєфу місцевості до річки потрапляє болотна вода з рештками рослинного детриту та надходять дощові змиви з сільськогосподарських угідь, що характеризується низьким вмістом розчиненого кисню та підвищеними концентраціями по фосфатній та азотній групах. Ситуація ускладнюється процесами «цвітіння» та розвитком синьо-зелених водоростей, при відмиранні яких виникає кисневий дефіцит та виділяються токсини.

Щодо появи на поверхні води плям рудого кольору, відмерлих решток субстрату, то вони носять природний характер і повторюються періодично з настанням теплого періоду. Їх причиною є розвиток та інтенсивний фотосинтез нитчастих водоростей, особливо у прибережній зоні чи мілководних затоках. Це явище має назву «пінистий детрит» і є частиною процесів самоочищення водойми.

Значне підвищення температури навколишнього середовища спричинило підвищення температури води в водоймах, в «застійних» місцях температура води піднімалася вище позначки 30 °С, що на фоні низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вищезазначені фактори посприяли виникненню заморних явищ з подальшою загибеллю живих водних ресурсів.

Ніжинським міжрайонним управлінням водного господарства Деснянського БУВР проводиться контроль за водогосподарською обстановкою на р.Остер.

Прохання до жителів Ніжинського району та м.Ніжина у разі виявлення випадків загибелі риби в р.Остер іформувати Ніжинську районну державну адміністрацію.