back

Обговорили питання покращення розвитку твариниицької галузі

31 травня 2016

30 травня голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин провів робочу зустріч з директором ПП «Іскра» Михайлом Косухою та начальником управління агропромислового розвитку Марією Носенко.

Одне з головних питань, яке обговорювали стосувалось стабілізації та розширення тваринницької галузі шляхом введення нових методів та обладнання для покращення якості молока, підвищення продуктивності дійного стада та безприв’язного утримання поголів’я великої рогатої худоби.

Другою важливою галуззю сільського господарства є багатогалузеве тваринництво. Від рівня його розвитку залежить наповнення ринку висококалорійними продуктами харчування — м’ясом, молочними продуктами, яйцями тощо. Тваринництво має тісні зв’язки із землеробством,. В свою чергу землеробство бере участь у формуванні кормового балансу тваринництва. Розвиток і розміщення тваринництва визначається значною мірою наявністю кормової бази, тому що майже половина всіх затрат в цій галузі припадає на створення кормових раціонів тварин.

Пріоритетним напрямком залучення інвестицій в АПК залишається галузь тваринництва, зокрема, будівництво та реконструкція молочних комплексів та ферм. Під даний напрям працюють і державні програми.

Надходження інвестицій у тваринницьку галузь є логічним, адже вона є важливою ланкою ланцюга, який охоплює процес перетворення продукту в кінцевий результат – прибуток. Тому на Ніжинщині яка має ще незадіяний потенціал розвитку молочного та м’ясного скотарства, необхідно долучати інвестиційні кошти.

Попри те, що ситуація в сфері тваринництва і в поточному році залишається непростою. Тому є ряд об'єктивних причин. Однак робота з модернізації галузі повинна тривати.

Вячеслав Івашин зазначив, що займатися тваринництвом першочергово необхідно покращувати породи тварин, переходити на безприв’язне утримання худоби з застосуванням енергозберігаючих технологій та використання для доїння корів доїльних залів. Тоді ми і вироблятимемо молоко екстра класу, що відповідає європейським стандартам та реалізується по цінах які покривають затрати.

На думку голови складові успішного господарювання в молочному скотарстві дуже прості: це - досвідчений персонал, безперечно, – кормова база, генетика тварин та чіткий облік процесу доїння.

Майбутнє аграрного сектору економіки залежить в значній мірі від зацікавленості виробників у підвищенні його ефективності, а ефективність залежить від рівня використання новітніх технологій.

Зустріч показала, що молочним скотарством займатися можна і як не дивно - займатися ефективно. Потрібно лише «іти в ногу» з суспільним розвитком і впроваджувати досягнення науково-технічного прогресу в своє виробництво.

За інформацією управління агропромислового розвитку РДА