back

Свято зі сльозами на очах

11 травня 2016

Не зважаючи на роки давності, 9 Травня було й залишається найсвітлішим із свят. А для тих, хто пройшов через горнило війни, хто наближав цей день працею в тилу – ще й найбільш очікуваним. У найкровопролитнішій війні в історії людства боролися з нацизмом 7 мільйонів українських бійців, більша половина полягли на полях битв. Тому сім десятків років Ніжинщина, як і вся Україна, щороку відзначає Перемогу над нацизмом.

Упродовж декількох днів проходили урочисті заходи в населених пунктах району. 07 травня відбувся мітинг у Вертіївці. Святкування розпочалося з урочистої ходи центром села від школи до обеліску загиблим односельцям – священного місця цієї громади. Вона відправила на фронт 1690 бійців, із них 657 ніколи так і не побачили рідного дому. Кожне ім’я, вкарбоване в плити обеліску, достойне вічної пам’яті та слави.

До заходу долучилися учні місцевої школи, громадськість села, керівництво райдержадміністрації та ветерани війни, яких щороку стає все менше. Ще торік їх було 11, а сьогодні лише – 8. Та їх слава не померкне ніколи! Солдатський подвиг житиме в пам’яті нащадків.

Після того, як затих національний гімн, слово брали голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, сільський голова Ігор Мороз, голова первинної ветеранської організації Марія Зоценко. Всі вони дякували ветеранам за те, що ті зберегли землю від коричневої чуми. Промовці вибачалися й за державу, котра не сповна віддячила захисникам України за їхній героїзм. Далі естафету привітань перейняли школярі, а за ними – наймолодші учасники – вихованці дитсадка «Колосок». Зворушливими були пісні жіночого вокального ансамблю «Любисток».

08 травня голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, його заступник Оксана Мелашенко, голова Ніжинської міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану Сергій Ступак взяли участь в урочистих заходах з відзначення Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у селі Дуболугівка.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"

Фото Олександра Василенка