back

Ніжинщина відзначила День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

06 травня 2016

Цими днями Україна спільно з іншими демократичними державами відзначає 71-річницю Перемоги над нацизмом у Європі у традиційному для європейських держав форматі: 8 травня - День пам'яті і примирення, 9 травня - День Перемоги. В умовах, коли слово війна стала для нас страшною сучасністю, а не далекою історією, ці дати є надзвичайно важливі. Саме тому цими травневими днями на Ніжинщині заплановано ряд заходів.

06 травня в с.Талалаївка відбулося урочисте святкування за участю керівництва району, представників структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій, ветеранів війни, учасників АТО, волонтерів, громадськості, учнівської молоді.

Розпочалися урочистості з традиційного мітингу біля Обеліска загиблим воїнам.

- Цього року ми відзначаємо 71-шу річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В час, коли на сході України йде нова війна, ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні. Честь і слава нашим захисникам, які є гідними нащадками героїв-визволителів часів Другої світової війни. Щиро дякую землякам-визволителям за ратні подвиги і мирну працю, життєву мудрість й активну громадянську позицію, приклад патріотизму для молодого покоління. Наш обов’язок – бути гідними вашої самовідданості і звитяги, усіма своїми справами стверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на українській землі, - звертався до всіх присутніх голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин.

Голова районної ради Олег Бузун, Талалаївський сільський голова Володимир Хоменко, голова районної ради ветеранів Володимир Карпенко від усього серця бажали всім хто пережив лихоліття війни міцного здоров’я, бадьорості духу, родинного затишку, щастя, радості й благополуччя.

Учасники мітингу вшанували пам’ять тих, хто не повернувся з фронтів Другої світової хвилиною мовчання та поклали квіти до обеліску.

На подвір’ї біля районного будинку культури була розміщена виставка зброї, де були представлені макети вогнепальної зброї часів Другої світової війни та сучасні моделі, засоби маскування, тощо. Гості свята мали змогу не тільки подивитися на представлені експонати, а й одягти на себе різні маскхалати, потримати зброю у руках під наглядом волонтерів.

Працівниками Центральної бібліотечної системи було організовано книжкову виставку «Живуть у пам’яті миттєвості війни». Виставка складалася з кількох розділів: перший - «Війна у століттях і долях», де представлені нові надходження до бібліотек району, які містяться нові документи, факти і матеріали про Другу світову війну та її учасників; у другому розділі – «Вклоняємось доземно українському солдату» - висвітлено мужність і патріотизм українського воїна. Особливе місце в цьому розділі належить книзі «Сильне ім’я Надія», яку бібліотекам району подарувала сестра Надії Савченко – Віра Савченко.

А на сходах Будинку культури вже лунали мелодії воєнних років. В святковому концерті взяли участь вихованці та викладачі районної школи мистецтв, творчі колективи району, представники художньої самодіяльності, працівники культури Ніжинщини.

Настоятель місцевої церкви відправив молебен за загиблими в роки Другої світової війни.

По завершенню, учасників заходу пригощали справжньою солдатською кашею в спеціально обладнаному наметі. Під «фронтові сто грамів» учасники заходів ще раз схилили голови, віддаючи данину пам’яті фронтовикам і трудівникам тилу, підпільникам, в’язням концтаборів і борцям руху опору, удовам і дітям війни – усім, чиє життя було спотворене воєнним лихоліттям і стало закликом для всього людства постати проти нацизму, жорстокості і насильства.

Ніжинська районна державна адміністрація висловлює щиру подяку спеціальному авіаційному загону оперативно-рятувальної служби ЦЗ ДСНС України в особі керівника - Коробки Івана Миколайовича та районному споживчому товариству в особі керівника - Прядко Надії Ростиславівни за сприяння в організації заходів.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА