back

Відбувся форум керівників територіальних громад Чернігівщини щодо децентралізації та реформування територіального устрою

20 квітня 2016

19 квітня делегація Ніжинського району у складі голови райдержадміністрації Вячеслава Івашина та селищного, сільських голів взяли участь у форумі керівників територіальних громад Чернігівщини щодо децентралізації та реформування територіального устрою, який відкрив і провів голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

На захід також були запрошені народний депутат України Валерій Давиденко, представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Микола Рубчак, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

В минулому році в області було утворено 5 територіальних громад - Макіївську, Вертіїівську, Парафіївську, Кіптівську та Деснянську.

На всі громади України, що об'єдналися торік, Урядом додатково було виділено 1 млрд грн, з них 31,65 млн грн - на 5 громад нашої області (Деснянську - 11 921,8 тис. грн, Кіптівську - 5 313,7 тис. грн, Парафіївську - 5 968,6 тис. грн, Вертіївську - 6 062,7 тис. грн, Макіївську - 2 382,4 тис. грн).

Об'єднана територіальна громада має надавати весь комплекс послуг, які зараз частково надає райцентр, і вони повинні забезпечувати інтереси громадян. Головна мета об'єднаної територіальної громади – максимально отримати повноваження для вирішення соціально-економічних проблем, самостійно формувати місцевий бюджет, розпоряджатися майном і ресурсами. Вже цього року такі новостворені громади будуть отримувати субвенції для модернізації інфраструктури. Ці кошти можна буде використати на ремонт і будівництво доріг, закупівлю шкільних автобусів, пожежної і спеціальної рятувальної техніки. Для того, щоб всі ці проекти стали реальністю, необхідно об'єднувати громади – це ключова умова реформи.

Децентралізація влади, об'єднання територіальних громад – це процес демократизації суспільства, який пройшли багато країн світу і Європи, зокрема. - Цей шлях нам необхідно пройти і йому немає альтернативи. Але при цьому слід забезпечити послідовність і логічність у здійсненні цих важливих перетворень, - підкреслив очільник обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

Валерій Давиденко, у свою чергу, зазначив, що для успішного впровадження реформи необхідна комплексна та системна робота всіх рівнів влади. Головний напрямок реформи на рівні центральних органів виконавчої влади – реалізація правового поля місцевого самоврядування.

Представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Микола Рубчак поінформував присутніх про організаційні аспекти реформування місцевого самоврядування, законодавчі особливості об'єднання територіальних громад.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко у своєму виступі акцентував увагу на фінансовій складовій утримання територіальних громад, а саме - освіти, медицини, інфраструктури, формуванні самодостатніх місцевих бюджетів тощо.

За результатами форуму в Ніжинському районі будуть проведені відповідні заходи з метою пошуку найоптимальнішого варіанту формування дійсно спроможних територіальних громад.

За матеріалами офіційного веб-сайту Чернігівської обласної ради