back

На засіданні Колегії райдержадміністрації обговорили питання про стан боротьби із соціально небезпечними хворобами - туберкульозом, ВІЛ-інфекцією/СНІДом у районі

01 квітня 2016

Питання профілактики і боротьби із соціально небезпечними хворобами на сьогодні стоїть дуже гостро, адже в складних соціально-економічних умовах ці хвороби мають тенденцію до стрімкого поширення серед населення. Найбільш поширеними і соціально небезпечними є туберкульоз і ВІЛ-снід. Про це сьогодні говорили на розширеному засіданні Колегії райдержадміністрації, яке провів голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин.

Виступаючи з доповіддю по даному питанню, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко детально зупинилась на ситуації із захворюваннями на ці небезпечні хвороби в Ніжинському районі та заходах, що здійснюються з метою її поліпшення.

Так за 2015 рік по району зареєстровано 24 випадки туберкульозу, інтенсивний показник на 100 тис. населення в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року на 25 % вище. За 2 місяці поточного року зареєстровано 2 випадки туберкульозу.

На диспансерному обліку у тубдиспансері знаходиться 39 осіб. Померлих від туберкульозу у 2015 році 4 особи, що значно вище загальнообласних показників. Значною проблемою залишається поєднання двох соціально небезпечних захворювань, як туберкульоз та ВІЛ-інфекція, особливо органів дихання, який важко піддається лікуванню. Всього на обліку в Ніжинській ЦРЛ перебуває 40 Віл-інфікованих. З них 8 хворих на СНІД. В цілому рівень захворюваності та поширеності ВІЛ-інфекції в районі значно нижчий, ніж по області.

Як зауважила Оксана Миколаївна, основні зусилля медичних працівників, органів місцевого самоврядування, громадськості повинні бути спрямовані на профілактику туберкульозу, раннє виявлення хворих на туберкульоз та проведення роз’яснювальної роботи серед широких верств населення.

Далі О.Мелашенко зупинилась на заходах, які були проведені в районі по виконанню «Районної цільової програми протидії захворюваності на туберкульоз на 2013-2016 роки».

Але, як свідчить статистика, проведених заходів виявляється недостатньо, оскільки рівень захворюваності на туберкульоз в районі зростає.

Тому, на виконання Закону України «Про протидію захворюваності на туберкульоз» необхідно вжити дієвих заходів щодо збільшення кількості флюрообстежень серед учнівської молоді віком від 15 років.

Посилити роботу органів місцевого самоврядування, зокрема селищної, сільських рад в напрямку всебічного сприяння медичним працівникам в організації флюрообстежень дорослого населення, виявлення хворих та направлення їх на стаціонарне лікування. Винести на розгляд виконкомів питання «Про роботу селищної, сільських рад з питань протидії та профілактики туберкульозу, ВІЛ-інфекції в населених пунктах». Розробити та затвердити на сесіях сільських рад місцеві цільові «Програми протидії захворюваності на туберкульоз на 2016 рік».

Лише спільними зусиллями ми зможемо протистояти поширенню небезпеки, яку несуть соціально-небезпечні хвороби – сказала на завершення своєї доповіді Оксана Мелашенко.

Доповнили виступ заступника голови райдержадміністрації головний лікар комунального закладу «Ніжинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Іван Бондар та головний лікар Ніжинського протитуберкульозного диспансеру Іван Коросько.

Участь у роботі колегії взяли голова районної ради Олег Бузун, перший заступник голови РДА Сергій Батрак, керівник апарату Тетяна Коник, начальники управлінь, відділів, секторів, структурних підрозділів РДА, селищний, сільські голови, представники ЗМІ.

Підсумовуючи засідання, голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин звернувся до селищного, сільських голів приділяти максимум уваги цим важливим питанням, адже здоров’я та життя людей це саме цінне і про це треба турбуватись в першу чергу.

Сектор інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю РДА