back

ПОТРІБНА КОНСОЛІДАЦІЯ ЗУСИЛЬ

30 березня 2016

Схід села для Талалаївки подія непересічна. В місцевому Будинку культури зібралося чимало людей, щоб послухати звіт сільського голови Володимира Хоменка, представників районної влади, депутатів районної та обласної рад. Але не тільки почути воліли талалалївці, а й самі хотіли бути почутими. А тому тих, хто тримав слово з трибуни, у залі не бракувало.

Володимир Хоменко детально зупинився на роботі всіх ланок життєдіяльності громади, до якої входить три села: Талалївка, Хвилівка й Лустівка, в яких проживає 3,8 тисяч чоловік. Розповідаючи про те, що із запланованого торік вдалося виконати і скільки на це пішло коштів, керівник зазначив, що майже в усіх напрямках робота продовжуватиметься і в поточному році. А отже в планах на найближчу перспективу залишається подальше освітлення вулиць, ремонт доріг, закладів соціальної сфери, благоустрій територій, пам’ятників і кладовищ, а особливо - боротьба зі стихійними смітниками, що в цих приміських селах набувають дедалі загрозливішого масштабу.

Талалаївка - перспективне село з розвиненою інфраструктурою. На теренах населеного пункту працюють агро формування ТОВ АПК «Магнат» та СТОВ «Дружба-Нова», кілька фермерських господарств, заклади торгівлі, пилорами, млин. Із закладів соціальної сфери є школа, дитсадок, амбулаторія, Будинок культури, бібліотека.

Про високий освітній і виховний рівень Талалаївської ЗОШ І-ІІІст. свідчать командні й особисті перемоги учнів на олімпіадах, художніх конкурсах, спортивних та інтелектуальних змаганнях. Як правило, третина випускників щороку вступає у вищі навчальні заклади. В цьому безпосередня заслуга педагогічного колективу на чолі з досвідченим педагогом Петром Козачуком, який в свою чергу дякував очільнику сільради, батькам, інвесторам і всім, хто допомагає школі утримувати високу планку, де, крім того, що учням дають гарні знання, ще й виховують справжніх патріотів.

Від початку кровопролиття на Донбасі й до сьогоднішнього дня школа активно допомагає бійцям АТО і їхнім родинам. Маскувальні сітки, засоби гігієни, теплі речі, цигарки, каву, харчі – все це зносилося в школу і разом з теплими і щирими листами, малюнками і оберегами відправлялося в зону АТО. На цьому наголосила і заступник голови РДА Оксана Мелашенко у своєму виступі, відмітивши волонтерський загін, який діє у школі. Також Оксана Миколаївна зазначила, що спільними зусиллями сільської ради, відділу освіти РДА та батьків в цьому році завершили «довгобуд» внутрішніх туалетів у школі. На поточний рік планується заміна газового котла на твердопаливний та переведення школи на альтернативне опалення.

Статус садка високого рівня освітньої діяльності має в Талалаївці дитячий дошкільний заклад «Лелеченька», де створені гарні умови для дітей, їх виховання і розвитку. Торік тут вдалося замінити на сучасні 15 вікон. Завідувачка Світлана Загірняк дякувала за це усім причетним.

Повністю відповідає статусу районного Талалаївський Будинок культури, завідує яким Світлана Мунтянова. Тут «кипить» культурне життя не лише села, а й району. Проводяться культурно-масові заходи, діють художні колективи, працює дитяча районна школа мистецтв, бібліотека. Створені гарні умови для того, аби люди різного віку мали змогу змістовно проводити своє дозвілля. Та, на думку заступника голови РДА Оксани Мелашенко, матеріально-технічна база потребує значного оновлення. Тому вже цього року придбано 50 ламп денного освітлення для глядацької зали, освітлювальну апаратуру для сцени. Планується облаштування внутрішніх туалетів та оновлення убранства сцени.

А от для медичних установ цієї громади актуальна кадрова проблема. У радіусі 12 км обслуговує людей місцева амбулаторія, де немає педіатра. У Хвилівці через те, що немає спеціаліста, не працює медпункт. Немає тепер у Талалаївці й аптеки, бо власники визнали її діяльність нерентабельною.

Ощадбанк також «не може собі дозволити працювати у збиток», тому й закриває філію у селі, про що повідомила представник установи Наталія Литвиненко. Тож з наступного місяця виплата пенсій і різного роду платежі здійснюватимуться через пошту.

Все більше уваги останнім часом прикуто до реформування органів місцевого самоврядування, яке передбачає добровільне об’єднання громад. Відповідно передбачається об’єднання навколо Талалаївки Велико-Дорізької і Безуглівської сільських рад. Депутат обласної ради Ірина Грозенко, яка очолює в облраді відповідну комісію, інформувала людей про те, як реформа здійснюється на Чернігівщині. Допомогу в межах своїх повноважень обіцяли й присутні на зборах депутати обласної ради Валерій Гавриленко та Сергій Охонько.

Представники інвесторів СТОВ «Дружба Нова» Віталій Фурса та ТОВ АПК «Магнат» Петро Повисший, також звітували про діяльність агроформувань на талалаївських землях.

Тепло приймав талалаївський люд появу за трибуною місцевих фермерів Миколу Самойленка та Михайла Косуху. Звичайно, малим фермерським господарствам важко конкурувати з холдингами, але вони теж ніколи не відмовляють у допомозі землякам. І готові й надалі це робити.

Життя показує, що проблеми в селах скрізь однакові, от тільки вирішують їх по-різному. Заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко та заступник голови районної ради Наталія Березка наголошували на консолідації зусиль усіх ланок, головне, що це було на користь громаді. Оксана Миколаївна також надала роз’яснення з приводу оформлення субсидій на газ, отримання виплат до 9 Травня, зупинилась на плюсах і мінусах процесу об’днання громад, питанні дотримання правопорядку та захисту від посягань на майно і життя громадян, а також повідомила, що за клопотанням голови РДА Вячеслава Івашина Обленерго дали добро на встановлення опор для проведення проводового інтернету у Хвилівку.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"