back

Де є сучасний підхід до господарювання – там є результат

22 березня 2016

У населених пунктах району продовжують проходити загальні збори громадян (сходи сіл). 15 березня обговорити питання життєдіяльності зібралася Кукшинська громада.

Сільський голова Олександр Пивовар прозвітував про роботу сільської ради та виконавчого комітету у 2015 році. У двох селах громади, Кукшин та Зруб, налічується 332 домогосподарства в яких проживає 740 жителів. Переважна більшість жителів – це люди пенсійного віку, тому і маємо сумну демографічну статистику: 18 померло і лише 2 народилося.

На території громади діє загальноосвітня школа І-ІІІ ст,. яку відвідують 58 учнів, 16 з яких підвозяться шкільним автобусом з інших населених пунктів. Діти в школі забезпечені дворазовим, що доречі є не у багатьох школах району, харчуванням на суму 10 грн. на день. Дошкільний дитячий заклад відсутній, адже і зараз малечі до 20 чоловік, і перспектива зовсім не втішна. Але, як зазначив голова РДА Вячеслав Івашин, знайомлячись із навчальним закладом, це не є перешкодою, щоб збудувати внутрішні туалети, замінити один з котлів та відремонтувати спортивну залу, адже у найближчій перспективі школа повинна продовжувати працювати. Не стоїть осторонь проблем школи і сільська влада. У минулому році сільська рада виділила близько 200 тис. грн. на заміну вікон та 41 тис. іншої субвенції. А на поточний рік запланувала будівництво дитячого майданчика в центрі села.

Медичні послуги надають два фельдшерські пункти у яких працюють кваліфіковані медики. ФАПи забезпечені ліками для надання невідкладної медичної допомоги, працюють аптечні пункти. На питання жителів села, щодо забезпечення первинної медичної допомоги та можливості відновлення роботи аптеки відповів головний лікар ЦПМСД Іван Бондар.

У найгіршому стані знаходяться заклади культури. Хоча й було затрачено сільською радою 198 тис. грн. на ремонт даху Кукшинського будинку культури, та це лише початок. Приміщення ще потребує значних капіталовкладень для того, щоб знову стати повноцінним «храмом культури».

У планах сільської ради у 2016 році відремонтувати хоча б малу залу, щоб людям було де зібратися і на схід села, і на концерт. Потребує капітального ремонту і зрубівський сільський клуб.

Роз’яснення по питаннях соціального захисту населення (призначення пільг, виплати до 9 травня, пільговий проїзд та ін.), а також щодо прав жителів, які проживають на перейменованих вулицях надала профільний заступник голови РДА Оксана Мелашенко.

Є у Кукшинській громаді і новинка, якою можуть похизуватися перед іншими – це переробний кооператив, який розпочав свою роботу в рамках проекту Кліма-іст. Виробництво ще не запущене на повну потужність, але смачну молочну продукцію (сири, масло, вершки), вироблену із молока кукшинських корів, уже можна скуштувати. Буде тут і лінія по фасуванню меду. А ще у планах відкриття власної пекарні, створення козячої ферми та розведення молодняка свійської птиці. Про роботу кооперативу та найближчі плани говорив його директор Юрій Ткачов.

Чимало було зроблено сільським головою та небайдужими жителями села у напрямку благоустрою. Це і паркові меблі, і бетонна огорожа, і автобусна зупинка, виготовлено проект на вуличне освітлення, за спільні з інвесторами кошти проведено ямковий ремонт асфальтового покриття. Прикро лише, що не всі поважають працю інших. Олександр Миколайович продемонстрував присутнім на сході розбиту дошку оголошень. І зробили це не заїжжі розбишаки, а доморощені, і швидше за все ті, хто палець об палець не ударив, аби зробити щось для громади.

Познайомилися з громадою та надали коротку інформацію про свою роботу і депутат обласної ради Валерій Гавриленко та помічник народного депутата України Олександра Кодоли Тамара Стратілат.

Голова районної ради Олег Бузун зупинився на питаннях децентралізації, зазначивши, що на даний час кукшинська громада має усі можливості розвиватися самостійно, а далі час покаже.

Приємно було слухати і орендарів земель. Про свою роботу та виконання зобов’язань перед пайовиками і громадою села розповіли директори ТОВ «Ніжин-Агро» Іван Кобижча та ТОВ «Баришівська зернова компанія» Олексій Котляр. Слід відмітити здорову конкуренцію між цими двома підприємствами і сучасні, ділові, з оглядом на перспективу методи роботи на землі. На цьому наголосив і голова РДА Вячеслав Івашин у своєму виступі. А ще подякував усім господарюючим суб’єктам, як сільсгосппідприємствам, так і сільській раді за уміння знайти спільну мову для вирішення проблем громади.

Прес-служба райдержадміністрації