back

Запорука успіху – взаєморозуміння

18 березня 2016

17 березня відбувся схід села в Переяслівці.

Вислухати проблеми громади завітало багато гостей: голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, його перший заступник Сергій Батрак та заступник Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, головний лікар Ніжинського ЦПМСД Іван Бондар, заступник начальника Ніжинського міськрайонного управління головного управління Держсанепідемслужби в Чернігівській області Василь Степаненко, заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА Марія Носенко, представник поліції Сергій Пасьоха, заступник директора ЗАТ «Ніжинський консервний завод» з питань сільського господарства Олександр Шульга та представник заводу Микола Жимань, Крутівський сільський голова Віктор Македон.

Місцеві жителі підіймали чимало питань, які безпосередньо стосуються їх життя. Обговорювали заходи з благоустрою села, ремонту доріг, функціонування ФАПу та сільського клубу, вартість пасажирських перевезень та графік руху рейсового автобуса, та ін.

Найбільше запитань у громади виникло до інвестора – ЗАТ «Ніжинський консервний завод». Прозвітувавши перед громадою про роботу в 2015 році, представники заводу зазначили, що завжди готові до співпраці, але самотужки вирішити проблеми селян не здатен ніякий інвестор. Для продуктивної роботи в сфері розвитку інфраструктури села та утримання закладів соціальної сфери потрібен зворотний зв’язок з громадою. Відпрацювати цей механізм досконально поки що не вдається. Як наслідок – непорозуміння і незадоволення діяльністю інвестора. Вислухавши проблему, голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин запропонував створити робочу групу з представників ініціативної групи громади, районної державної адміністрації та керівництва ЗАТ «Ніжинський консервний завод». Діяльність цієї групи буде спрямована виключно на налагодження конструктивної співпраці між громадою і інвестором. Вячеслав Анатолійович наголосив, що порозуміння і об’єднання зусиль у даному випадку – це єдиний варіант, який є запорукою успіху громади та наповнення бюджету села.

Не менш важливим питанням є відсутність медичного працівника та ремонт опалювальної системи у ФАПі. Надійшли скарги від жителів і на роботу завідуючої сільським клубом.

Підводячи підсумки всьому сказаному, голова райдержадміністрації зазначив, що на сході села дійсно було піднято чимало складних питань, які не вирішуються одразу, вимагають і допомоги влади, і залучення значних коштів. Та поряд з тим, є питання, які громада може і повинна вирішувати самостійно. Це, наприклад, благоустрій, прибирання стихійних сміттєзвалищ, утримання в належному стані закладів соціальної сфери, прибирання гілок після випилювання аварійних дерев, тощо. Однією з причин, чому такі питання виникають, є звичайнісінька байдужість кожного окремого жителя села та нездатність сільського голови об’єднати громаду до спільних справ. Тому, Вячеслав Анатолійович запропонував зробити перерву в сьогоднішньому діалозі. Для себе та своєї команди він взяв термін у два місяці для вивчення і вирішення першочергових питань, які визначила громада. А жителів Переяслівки він попросив знайти порозуміння та об’єднатися задля покращення умов життя та розвитку свого села.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА