back

СКЛАЛИСЯ ПАРТНЕРСЬКІ ВІДНОСИНИ З ІНВЕСТОРАМИ

15 березня 2016

У Кунашівці свято затрималося ще на кілька днів. У четвер, перед сходом села, на жінок і чоловіків чекав святковий концерт, який подарували місцевим аматори районного Будинку культури. Заряд радості, бадьорості та енергії підсилила по-справжньому весняна погода.

Розпочав збори жителів територіальної громади її керівник Володимир Сурмачевський. У квітні виповниться 18 років, як він очолює сільську раду, тож, мабуть, немає того, чого б він не знав про три свої села: Кунашівку, Паливодин та Наумівське. Тут загалом проживають 602 людей. З них 279 – працездатного віку, 230 – пенсіонерів, 196 – молодь до 30 років і 28 діток до 6 років. Народилося в минулому році 4 малюки, пішли з життя 13 мешканців. Із 56 одиноко проживаючих громадян 24 перебувають на обслуговуванні двох соціальних робітників.

Місцеві землі орендують два сільгосппідприємства – ТОВ «Український Аграрний Союз» та ТОВ «Агродім-Ніжин», незначну кількість земель обробляє фермерське господарство «Липіврізьке».

Працює в селі школа-садок І-ІІ ступенів, 2 ФАПи – у Кунашівці та Паливодині, два магазини – Крутівського споживчого товариства та приватний, поштове відділення, сільський клуб та бібліотека, ветеринарна дільниця.

Дохідна частина бюджету в минулому році склала майже 650 тис. грн.. З них більше 80 тис. грн.. сільська рада надала в якості цільової субвенції. Зокрема, на утримання санітарки в Паливодинському ФАПі, оздоровлення дітей на пришкільному майданчику, ремонт Кунашівського ФАПУ, погашення заборгованості за енергоносії та заробітну плату працівникам освіти, харчування дітей, соціальний захист окремих категорій громадян. Варто сказати, що субвенція, спрямована із сільського бюджету на всі ці питання – надзвичайно суттєва підтримка як медичних, так і освітнього закладів, які самотужки навряд чи впоралися б зі своїми боргами й поточними проблемами.

Як і в більшості сіл, благоустрій – болюче питання. Хоч проводилися суботники і сміття час від часу вивозилося організовано, прибиралися стихійні сміттєзвалища, околиці сіл і надалі вражають горами непотребу.

Вуличне освітлення повертається в наші села. Колись звичні для нас ліхтарі зникли, тепер, аби їх відновити, потрібно зробити проектно-кошторисну документацію, яка вимагає часу, зусиль і немалих коштів. У Кунашівці ця проблема поступово вирішується.

У 2015 році сума самообкладу складала 30 грн. Володимир Сурмачевський прозвітував про використання громадських коштів. Це переважно потреби на цемент, вапно, фарби, щітки для ремонту пам’ятників та обелісків, ФАПів, школи. І хоч старше покоління дещо обурювалося виділенням коштів самообкладу на освітній заклад, очільник громади впевнено наголосив: школа – це все!

Присутні на сході жителі Паливоди та Наумівського ремствували, що їхні два маленькі села залишаються поза увагою влади. Піднімалися питання огорожі кладовищ, ремонту вулиць та їхнього освітлення, випилювання аварійних дерев тощо. Звісно, левова частка благ дістається більшому із трьох населених пунктів, бо й потреб тут більше. Проте, Володимир Іванович сказав, що цвинтарі до Паски будуть огороджені, старі дерева випиляні. А от щодо доріг, то там обіцяв лише грейдерування.

У планах на перспективу: оформлення громадського пасовища, чистка ставків, освітлення вулиць, благоустрій села, соціальний захист. Загалом, як сказав Володимир Сурмачевський, - нам є над чим працювати, аби були злагода, єдність і добра згода. Директор ТОВ «Український Аграрний Союз» Людмила Гальонко відзвітувала швидко. Сіяли кукурудзу, пшеницю, соняшник, гречку, органічні овочі. У планах – розширення посівних площ і збільшення різноманіття. А оскільки боргів перед людьми немає – то й нарікань не було. Лише одні подяки. За підтримку села, освіти й медицини, ремонт доріг, подарунки до свят тощо.

Олександр Ругаль, директор ТОВ «Агродім Ніжин», теж не був багатослівним. Все, що декларувалося раніше – відсотки за пай (7,5%, що в грошовому еквіваленті складає близько 3400 грн.) допомога при народженні та похованні, оранка землі – все виконано. Так буде й надалі. А ще на кунашівських землях добре росте гречка, тож білопінна й надалі тут сіятиметься.

Приємно, коли до інвесторів немає претензій. Значить, вони працюють на совість. І про власні інтереси дбають, й про людей не забувають. У Кунашівці в цьому плані склалися гарні партнерські відносини. В чому, безумовно, є велика заслуга керівника громади. На сході села побували перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, заступник голови районної ради Наталія Березка, депутат обласної ради Валерій Гавриленко.

Сергій Батрак згадав, як ще три роки тому на сході люди не могли налагодити стосунки з інвесторами. А сьогодні, завдяки здоровій конкуренції, пайовики мають альтернативу вибору. Орендарі зацікавлені у тому, щоб люди не розривали з ними договори, тож платять належним чином і вчасно.

Наталія Березка похвалила депутатів районної ради – Світлану Лазановську та Миколу Пулінця, які не стоять осторонь проблем громади, яка їх обрала.

Депутат обласної ради Валерій Гавриленко впевнений, що потрібно відкинути будь-які політичні гасла та симпатії й працювати всім разом на благо своїх громад, задля покращання життя усіх людей.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"

Фото Олени НАЙДИ