back

Один в полі не воїн

11 березня 2016

Для нещодавно призначеного голови РДА Вячеслава Івашина участь у загальних зборах громадян, які зараз активно проходять у населених пунктах району, - гарна нагода якнайближче познайомитися з територіальними громадами. Не стало винятком і післясвяткове 9 березня. Цього дня зустріч відбулася у найвіддаленішій точці району – Терешківській громаді.

Якщо на попередніх сходах сільські голови будували свої виступи на проблемах населених пунктів, то в Терешківці було інакше. Лідія Смоленська, аналізуючи минулий рік, при кожній нагоді згадувала поіменно тих, хто не на словах, а на ділі вболівав за село. Все, що відбулося в 2015 році, зроблено завдяки саме таким людям. Це подружжя Іван та Людмила Думенків, сивочолий ветеран праці Володимир Волковський, Михайло Перепелиця, Марія Сідорова, Оксана Батрак, Ігор Гресько, Олександр Батрак, Геннадій Дорогінський, Олег Смоленський, Роман Нагорний. А також депутати сільської ради: Микола Клименко, Оксана Кужель та багато-багато інших людей – хай вибачають мені ті, кого я не згадав – із активною громадською позицією.

Є серед жителів села й «безголові», тобто безвідповідальні, непорядні громадяни, котрі ніяк не можуть бути прикладом ані дітям, ані дорослим. Не забулася Лідія Миколаївна згадати й про них. Однак, їх було значно менше. І це гріє душу.

Переважна більшість терешківчан вболівають за рідне село, турбуються за його благоустрій. Проте, коли діло стосується значних коштів, одного їхнього ентузіазму замало. Тут без орендарів земель ніяк не обійтися. А їх у Терешківці троє: фермерське господарство «Терешківське», СПОП «Ксена», ПП «Агро-Прогрес». Вже вкотре переконуєшся – чужому дядьку потрібна лише земля, а не проблеми селян. Коли місцевий орендар на благоустрій виділяє 10 тисяч гривень, то чужий – лише одну. Сільський голова на втрачає надії, що село підтримуватимуть всі три сільгосппідприємства, бо гуртом, як показує життя, значно легше вирішити будь-яку справу. Та, поки-що, головну ставку Лідія Смоленська робить на Віталія Осипенка, якого бачить чи не щодня. Легше до нього достукатися й жителям села, таким, як Стефанія Думенко та їй схожим.

У цьому році в Терешківці перейменували сім вулиць. Проживає в селі 241 чоловік. Із них 127 – працездатного віку, 42 людини трудяться за межами Терешківки. І її торкнулася проблема працевлаштування. На жаль, вона не єдина. І ямки на дорогах, і клуб з дірявим дахом не дають спокійно спати селянам.

Терешківка – самобутнє село, в якому шанують та плекають народні традиції. Активна тут молодь, і постійно проживаючі, і ті, які приїздять погостити до рідних. Уміють і працювати, і відпочивати. Це відмітив голова РДА Вячеслав Івашин у своєму виступі. А де ж людям зібратися на свята як не у церкві та в клубі. «Тому питання ремонту сільського клубу є першочерговим і вирішувати його будемо спільними зусиллями», - зазначив Вячеслав Анатолійович.

А ще потрібно знайти співфінансування на утримання ФАпу, бо держава на нього коштів не передбачила, відремонтувати пам’ятник загиблим воїнам, вирішити питання надання земельних ділянок працівникам бюджетної сфери та багато інших.

Участь у сході села також взяли заступник голови РДА Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, головний лікар районного ЦПМСД Іван Бондар, голова Ніжинської спілки ветеранів Афганістану Сергій Ступак, депутат обласної ради Сергій Охонько, депутат районної ради Віталій Осипенко, дільничний інспектор Роман Крючок.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"