back

Схід села у Григоро-Іванівці та Крапивному: головне – не знижувати темп

10 березня 2016

У Крапивні та Григоро-Іванівці, що належать до однієї територіальної громади, сільські сходи відбулися в один день. Вислухати людей, а разом з тим і допомогти їм вирішити злободенні питання завітали голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, голова районної ради Олег Бузун, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, заступник голови райради Наталія Березка, радник голови РДА з питань захисту прав учасників бойових дій Сергій Ступак, дільничний поліціянт Олександр Тоцький. Активну участь у обговоренні сільських проблем взяв місцевий депутат районної ради, колишній боєць 13 батальйону територіальної оборони Олександр Близнюк.

Вшосте звітував перед мешканцями громади її керівник Володимир Орел. Та перш ніж розповісти про зроблене за рік , що минув, він відзначив подвиг місцевих воїнів АТО. 13 чоловік з громади героїчно захищали східні рубежі України на Донбасі. Один із них – Яніс Лупікс загинув у бою. На будинку, де живе його сім’я в цей день відкрили меморіальну дошку і вшанували світлу пам’ять героя.

Серед пріоритертних завдань у своїй роботі на посаді сільського голови він визначив ті ж, що були намічені ще в 2011 році: ремонт доріг, освітлення вулиць, благоустрій населених пунктів, соціальний захист мешканців. Та найголовнішим із них залишається – відкриття дитячого садка в Григоро- Іванівці. У Крапивні в переддень Святого Миколая садок уже відкрили. На реконструкцію приміщення було витрачено пів мільйона гривень з сільської скарбниці. Тим самим було зроблено гарний подарунок до свята малечі та їхнім батькам. Директор Крапивненського навчально-виховного комплексу Олена Ляшенко, користуючись нагодою, привселюдно дякувала усім, хто долучився до цієї надзвичайно важливої роботи, завдяки якій здійснилася мрія мешканців села.

А от щоб ця мрія здійснилася у жителів Григоро-Іванівки потрібно значно більше коштів. Мова йде про три мільйони гривень. Ця сума не підйомна для сільської ради. Тому шукати гроші потрібно на вищому рівні. Про те, які кроки зроблено в цьому напрямку, щоб залучити кошти з держбюджету й інформували людей очільники району. Якщо ж не вдасться їх отримати, тоді розраховувати доведеться лише на власні сили. А це лише 500 тисяч гривень. Саме таку суму сільська рада взмозі цьогоріч виділити на будівництво, яке може розпочати фінансувати вже сьогодні.

Звичайно ж, не обійшли увагою під час обговорення і питання благоустрою територій. Зазначалося, що почистішало в обох селах після того, як кілька років тому назад було організовано централізоване вивезення сміття. В минулому році мешканці громади відправили на смітник 35 тон непотребу. Та все ж знаходяться й ті, хто своєю ложкою дьогтю псує громадську діжку меду.

Попри те, що вночі обоє сіл сяють вогнями вуличного освітлення, все ж роботу в цьому напрямку ще не завершено. Посприяти вирішити й ці питання очільник громади просив керівників району.

Справжній шквал емоцій викликали й земельні питання. Люди скаржилися, що останнім часом у Крапивні майже не залишилося землі, де можна випасати корів. Всі землі запасу, якими останні три роки розпоряджається обласний держкомзем, віддані в оренду, а тому й не дивно, що переорані не те що пасовища, а, навіть, і болото. От тільки податки від цього у сільський бюджет не потрапляють. Вячеслав Івашин запропонував провести моніторинг земель, а потім створити ініціативну групу і разом зі спеціалістами відділу земельних ресурсів спільно працювати над цією проблемою.

Остерігатися шахраїв та дотримуватися правопорядку закликав присутніх дільничний Олександр Тоцький. Слухаючи людей кожен із керівників району взяв собі на контроль майже три десятки нагальних питань громадян. Всі ці проблеми не нові, а головне вирішувані, для Вячеслава Івашина, котрий всього три місяці займає посаду голови РДА. Звісно, єдиного рішення для них немає. А тому Вячеслав Анатолійович закликав усіх згуртуватися і спільно працювати над розв’язанням проблем.

В свою чергу Олег Бузун наголосив, що надзвичайно важливим завданням на сьогодні є реформування і об’єднання громад. Григоро-Іванівська громада самодостатня. З таким потенціалом вона цілком зможе прожити сама. Але не все сьогодні залежить від нас. Поки що не зрозуміло, яким буде рішення уряду. Та для нас головне зараз – не знижувати темпи.

Обидва керівники достойно оцінили роботу Володимира Орла на посаді сільського голови і відзначили діяльність місцевих депутатів на благо громади, які своєю активною позицією допомагають розвиватися населеним пунктам.

На обох сходах завершальне слово мав голова РДА Вячеслав Івашин. І не даремно, бо скільки б хто чого не обіцяв, а відповідальність за соціально- економічний розвиток громад він несе особисто разом із сільськими головами. Тому будівництво садочка в Григоро-Іванівці та юридичне оформлення змонтованого вуличного освітлення, інвентаризація земель, ремонт доріг, усунення проблем по електропостачанню у Кропивній – це для Вячеслава Анатолійовича та районної влади першочергові питання по даній територіальній громаді, які потребують вирішення у 2016 році.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"