back

До 20-річчя служби у справах дітей

10 березня 2016

25.01.1995 року був прийнятий Закон України «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх». Відповідно до Закону, в 1996 році в обласних та районних центрах нашої держави почали створюватись служби у справах неповнолітніх, одним з основних завдань яких було запобігання дитячій бездоглядності та вчиненню правопорушень дітьми, попередження жорстокого поводження з дітьми в сім’ї та поза сімейним оточенням, захист прав дітей в судах.

У зв’язку з прийняттям у 2005 році Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», службам було передано функції щодо усиновлення, опіки, піклування та соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і відповідно до цього Закону, в 2007 році служби у справах неповнолітніх перейменовано на служби у справах дітей. З 2009 року служби здійснюють електронний облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також сімей або осіб, які мають бажання взяти на виховання таких дітей.

На сьогодні основними завданнями служби у справах дітей є реалізація державної політики з питань соціального захисту дітей та запобігання дитячої бездоглядності і безпритульності, профілактика злочинів і правопорушень серед дітей, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, сприяння усиновленню дітей, влаштування дітей до сімейних форм виховання (опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу).

Пріоритетним напрямком роботи служби у справах дітей є забезпечення найвищих інтересів дитини шляхом влаштування її на виховання до сімей громадян, насамперед, на усиновлення. Впродовж 2006-2015 рр. В Ніжинському районі усиновлено 5 дітей 4-ма сім’ями, до прийомних сімей влаштовано 12 дітей, під опіку та піклування – 29.

Завдяки наполегливій роботі служби у справах дітей протягом 2010-2015рр. суттєво зменшилася кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в інтернат них закладах. Якщо в 2007-2009 рр. таких дітей з Ніжинського району в інтернатах перебувало більше 30-ти, то на разі всього 5 ( з них троє з вадами розвитку). Показник охоплення їх сімейними формами виховання становить 90%.

Важливим напрямком роботи служби є виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Дієвими заходами виявлення таких дітей є проведення в районі спільно з правоохоронними органами, закладами освіти, профілактичних рейдів “Діти вулиці”, “Неблагополучна сім’я”, „Підліток”.

З метою контролю за умовами проживання та виховання дітей, які перебувають на обліку в службі у справах дітей постійно здійснюються перевірки за місцем проживання дітей. За результатами перевірок до батьків, які злісно ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, службою у справах дітей виконкому районної у місті ради застосовуються відповідні заходи правового реагування, такі як:

профілактично-роз’яснювальна робота;

притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП, за ухилення від виконання батьківських обов’язків;

позбавлення батьківських прав

вилучення дітей з сім’ї або вулиці та влаштування до закладів соціального захисту (Ніжинський центр соціально-психологічної реабілітації).

Застосування до батьків заходів правового реагування є однією з форм ранньої профілактики дитячої злочинності, бездоглядності та безпритульності.

Не менш важливим напрямком роботи служби є захист майнових та житлових прав дітей. Відповідно до п.66 постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008року № 866 служби у справах дітей за місцем знаходження майна дитини:

• надають консультації громадянам з питань підготовки необхідних документів щодо відчуження майна дитини;

• розглядають подані документи та з’ясовують наявність чи відсутність обставин, що можуть бути підставою для відмови у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини;

• після проведення перевірки документів готують проект рішення районної державної адміністрації на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини лише у разі гарантування збереження її права на житло;

• видають заявнику копію зазначеного рішення.

Щороку таких рішень видається близько 20-ти.

З часу створення, основною метою діяльності служби у справах дітей було, є і залишається розроблення і здійснення заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей, вирішення питань соціального захисту дітей та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності, адже діти - це майбутнє будь-якого народу і держави.

Молоде покоління визначатиме успіх політичного, економічного, інтелектуального та культурного поступу і саме від нашої з вами спроможності забезпечити гідне дитинство своїм наймолодшим громадянам безпосередньо залежить майбутнє незалежної України, її гідне місце у глобалізованому світі.

Олег Жадько

начальник служби у справах дітей

районної державної адміністрації