back

Проблеми та перспективи Черняхівки обговорили на сході села

25 лютого 2016

Вчора відбувся схід села в Черняхівці. Участь у заході взяли: голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, його заступник Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, депутати обласної ради Валерій Гавриленко та Сергій Охонько, депутат районної ради Анатолій Іващенко, два інвестори – Анатолій Безпалий від «Ніжинських аграрних інвестицій» та Віталій Фурса від ТОВ «Дружба-Нова» Кернел, заступник начальника Ніжинської поліції Олександр Сахно та дільничний Сергій Пасьоха, майстер з обслуговування підстанцій Ніжинського РЕМу Сергій Клименко.

Про соціальний портрет та шляхи розвитку територіальної громади прозвітувала сільський голова Валентина Щербина. У Черняхівці проживає 570 чоловік, ще 98 – у с.Лісове, які хоч і розділяє траса, але входять до складу сільської ради. Загальна територія сільської ради складає 4 тисячі 446 гектарів. З 15 вулиць – третина без твердого покриття. Але громаді найбільше болить стан центральної дороги, якою курсує переповнений автобус. Понад три з половиною тисячі гривень із місцевої казни пішло на ремонт Будинку культури. З них півтори тисячі – на музичну апаратуру. При виконкомі діє жіноча рада, є команда з міні-футболу, яку очолює Ігор Нещерет.

У планах окультурити парк біля БК, посаджений ще Володимиром Чорнобаєм та Віталієм Бондаренком, обгородити подвір’я установ у центрі.

Позитивні відгуки про роботу місцевих фельдшерів, як Наталії Іващенко в Черняхівці, так і Володимира Андрушка в Лісовому.

Про роботу школи звітувала директор Ольга Бондаренко. Вона відзначила позитивні моменти навчально-виховного процесу: школа займає високий рейтинг у районі, учні залюбки проводять різні дослідження, долучаються до волонтерського руху, займаються в туристичному гуртку та беруть участь у предметних олімпіадах, наукових працях та художній самодіяльності. Директор подякувала інвесторам за щедрі новорічні подарунки, які вперше за кілька років отримали всі діти. Завдяки інвесторським коштам мають проектор, обновили всі класи, переклеївши шпалери та повісивши нові штори. Але проблеми все ж залишаються. Зокрема, ремонту потребує паркан навколо школи.

Справжньою перлиною села і місцем, де нема до чого придратися, є дитсадочок.

Але справжнє життя без прикрас. Вкотре на найголовніших зборах року гостро постає газове питання. Після тривалих дискусій вирішили знайти шляхи співпраці громади, інвесторів та органів виконавчої влади з метою якнайшвидшої реалізації задуманого.

Актуальним також залишається питання добросовісного землекористування орендарями, залучення інвесторів до реалізації соціальних проектів на селі та вартість перевезення пасажирів громадським транспортом.

Підсумкове слово всьому звітованому та обговореному, а також побаченому в школі, клубі, дитсадочку, у ФАПі мовив голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. Він просив визначитися з першочерговим фронтом робіт й обіцяв свою допомогу. Наприклад, технікою для випилювання аварійних дерев. Під особистий контроль пообіцяв узяти й питання невитребуваних паїв. Взагалі, до інвестора має бути діловий і новий підхід. Раз він господар найбільшого багатства села, на його плечах має бути й соціальна сфера. При порозумінні можна вирішити й питання благоустрою, ремонту установ чи освітлення сільських вулиць. Але поки те здійсниться, життя триває і люди продовжують жити й працювати в тому руслі, якого вдалося досягти власноруч.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"