back

Схід села: Велика Кошелівка

19 лютого 2016

Поцікавитися, як живуть люди у сільській глибинці приїхали у Велику Кошелівку голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, його заступник Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, заступник начальника Ніжинської поліції Олександр Сахно, дільничний інспектор Сергій Пасьоха, начальник відділу держземкадастру Яна Скрипка, представники інвесторів – Віталій Фурса від «Дружби-Нової» Кернел та від Ніжинських аграрних інвестицій – Анатолій Безпалий, депутат обласної ради Валерій Гавриленко.

Звітуючи перед громадою на сході, Великокошелівський сільський голова Олександр Соломаха ознаменував минулий рік роком стабілізації сільськогосподарських відносин. А для селянина це дуже важливо. Сьогодні обидва інвестори – і Дружба Нова» і «Ніжинські аграрні інвестиції» вчасно і сповна виплачують людям за оренду паїв.

У Великій Кошелівці проживає 560 чоловік, з них 196 пенсіонерів. За рік, що минув, у селі народилося 6 малят, померло 14 жителів. Затишно від світла, зелені, картин і напрочуд тепло в просторій старій майже сторічній школі. Великокошелівська ЗОШ І-ІІІ ст.. – одна з шести опорних шкіл у районі. Тут навчаються 62 учні, працюють 14 вчителів, які показують високі результати роботи. Вдома підростають 28 дошкільнят.

В селі діє церква, розвинена торговельна мережа, з Ніжином мають автобусне сполучення тричі на день.

За власні надходження та за допомоги інвестора «Дружба Нова» Кернел частково здолали ямковий ремонт найбільш ушкодженої ділянки центральної дороги, яку, звісно, найбільше розбивають ті ж багатотонні інвесторські вантажівки.

Вперше за кілька років правоохоронці розкрили дві крадіжки.

Працюють великокошелівці і над благоустроєм населеного пункту, але не всі і не завжди відкликаються на звернення сільського голови. Із здачею коштів самооподаткування, які витрачаються все на той же благоустрій, теж є проблеми. Тобто позиція деяких сільчан наступна: хочемо жити в гарному селі, але нехай гарним його зробить сільський голова та група активістів, а ми збоку поспостерігаємо.

Активним було обговорення звіту. Прозвучали від жителів села і ряд запитань до сільського голови та присутніх представників інвесторів та районної влади. Стосувались вони виплат за паї, покращення роботи правоохоронних органів по затриманню хатніх крадіїв, забезпечення сільського ФАПу дровами, упорядкування сільських кладовищ та освітлення вулиць.

Перед великокошелівціями виступили заступник голови районної ради Наталія Березка, заступник голови РДА Оксана Мелашенко, заступник начальника поліції з питань охорони громадського порядку Володимир Сахно, депутат обласної ради Валерій Гавриленко.

Підсумовуючи все почуте на зборах, голова райдержадміністрації В’ячеслав Івашин, зазначив, що з початку свого перебування на посаді головним завданням для себе та виконавчої влади районну ставить забезпечення належних умов для сільського населення. Це в першу чергу соціальний захист та медичне обслуговування. Саме з цією метою запроваджено проведення медичних оглядів лікарями ЦРЛ та ЦПМСД. Згідно графіка такий огляд вже 25 лютого буде проходити у Великій Кошелівці. Налагодження співпраці з інвесторами, не лише у напрямку використання земель, а й у напрямку підтримки соціальної сфери. А також подякував сільському голові Олександру Соломасі за активну життєву позицію та уміння організувати місцеве самоврядування в селі.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"