back

Підвели підсумки та окреслили основні завдання медичної галузі району

18 лютого 2016

18 лютого 2016 року відбулось розширене спільне засідання медичної ради Ніжинської центральної районної лікарні та Ніжинського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Участь у засіданні взяли голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, депутат обласної ради Сергій Охонько.

На порядку денному - підведення підсумків роботи галузі охорони здоров’я району у 2015 році та плани на 2016 рік.

Про підсумки діяльності лікувально-профілактичних закладів району у 2015 році та завдання по удосконаленню надання медичної допомоги населенню району у 2016 році прозвітував головний лікар Ніжинської ЦРЛ Юрій Солодько. Він наголосив, що незважаючи на труднощі у фінансуванні медичної галузі, медикам району вдалось забезпечити належний рівень надання медичної допомоги жителям району. Вони і надалі докладатимуть максимум зусиль щоб населення отримувало необхідну допомогу за будь-яких обставин.

Було зазначено, що хворі з міста Ніжина та інших районів все частіше звертаються за допомогою до районних лікарів, що свідчить про конкурентоспроможність Ніжинської ЦРЛ. Зупиняючись на основних проблемах, Юрій Павлович відмітив, що демографічна ситуація в районі залишається складною, чисельність населення продовжує зменшуватись, а тому з кожним роком скорочується і кількість ліжок у лікарні.

У зв’язку із значним підвищенням цін на енергоносії та з метою економії бюджетних коштів медичні заклади району поступово переходять на альтернативні види палива. З початку року в ЦРЛ запрацювала нова котельня на твердому паливі.

Значною проблемою залишається висока вартість медикаментів. Щоб хоч якось полегшити цю ситуацію, районна лікарняна каса частково компенсує вартість ліків для її членів. Та, нажаль, кількість членів лікарняної каси зменшилась, порівняно з попередніми роками.

Про роботу первинної ланки медицини звітував головний лікар Ніжинського центру первинної медико-санітарної допомоги Іван Бондар. У своєму виступі Іван Іванович наголосив на проблемах первинної медицини. А їх, як виявилося, чимало.Це дефіцит кадрів, правомірність існування фельдшерських пунктів у селах з кількістю населення менше 300 чоловік, організація флюорографічного обстеження сільського населення, покращення матеріально-технічної бази ФАПів. І вирішити їх можна лише спільними зусиллями медичних працівників, виконачвої влади та органів місцевого самоврядування.

В обговоренні доповіді взяли участь завідуючі відділеннями ЦРЛ Зінаїда Литвиненко, Ігор Садовський, Тетяна Большак.

З розумінням проблем працівників медичної галузі, виступив перед присутніми голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин.

Він акцентував увагу на необхідності проведення в селах району медичних оглядів населення з метою виявлення хвороб на ранніх стадіях, оновлення медичної апаратури, створення належних умов для роботи медичних працівників. Очільник району запевнив, що районна влада буде всебічно сприяти у придбанні апарату УЗД та іншого медичного обладнання, а також допомагати у вирішенні проблем медицини.

Сектор інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю РДА