back

Урочисті заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан

15 лютого 2016

Двадцять сім років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна із трагічних воїн другої половини ХХ століття – війна в Афганістані. Вона тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року - 3340 днів (дев’ять років, один місяць, дев’ятнадцять днів). Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, — наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, — українець.

15 лютого 2016 року в Ніжинському академічному українському драматичному театрі ім. М.Коцюбинського відбулися урочисті заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Вшанувати учасників бойових дій та віддати шану загиблим в тій страшній війні зібралися представники районної та міської влади, колишні військові побратими, матері та дружини «афганців», герої сучасності – учасники АТО, волонтери і просто небайдужі.

- Колись ми сподівалися, що війна в Афганістані буде нашою останньою війною. Але життя складається так, що сьогодні на сході нашої країни знову гинуть ті, чиє покликання виконувати військовий обов’язок та захищати Батьківщину. І знову, як приклад героїзму і мужності, на головних військових рубежах – ви – воїни-афганці, – розпочав своє вітальне слово голова Ніжинської районної державної адміністрації Вячеслав Івашин.

Я дякую всім учасникам бойових дій в Афганістані, тим, хто завжди приходив на допомогу побратимам, матерям і дружинам, які чекали своїх героїв вдома...Це була наша війна, наш подвиг, наш обов’язок, який ми виконали з честю, - наголосив Вячеслав Анатолійович.

- Ви - приклад вірності і героїзму, - зазначав Ніжинський міський голова Анатолій Лінник.

До привітання учасників зібрання долучилися також заступник голови районної ради Наталія Березка, військовий комісар Ніжинського об’єднаного військового комісаріату Володимир Якущенко, голова Ніжинської міської Спілки ветеранів АТО Андрій Гомоляко, учасник АТО Євген Луняк. Всі вони говорили щирі слова подяки за мужність і героїзм, за приклад справжнього патріотизму, вітали зі святом тих, для кого війна, на жаль, стала частиною життя. Та найглибше ранили серце та западали в душу слова простої жінки, матері нашого земляка, загиблого в Афганістані Анатолія Парубця. «Не відбувала мати ні весілля, не зустрічала сина… Повернулася лише цинкова труна…» - розпочала свій виступ Раїса Юхимівна.

Зараз в Україні — понад 160 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько 8-ми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами.

- До колишнього СРСР з Афганістану не повернулося 15150 героїв. До України не повернулося 3280 чоловік, 80 – пропали безвісти. На Чернігівщину не повернулося 117 воїнів. Ніжинська земля втратила 6 вірних синів: з М.Ніжина - Юрій Брюховець, Анатолій Поливко; з Ніжинського району - с.Червоний Колодязь Микола Орел, селище Лосинівка Віталій Пузін, с.Галиця Валерій Кузьменко, с.Ковтунівка Анатолій Парубець. В ім’я свого краю вони віддали найдорожче - власне життя. Але в пам’яті рідних та друзів вони назавжди залишаються молодими хлопцями. Для Господа Бога не має живих та мертвих, для Господа - вони завжди живі та стоять поруч його Престолу на варті миру та спокою. У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях загинуло більш як 200 воїнів та більше 500 поранених. – зазначив голова Ніжинської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану (воїнів–інтернаціоналістів), радник голови Ніжинської райдержадміністрації з питань захисту прав учасників бойових дій Сергій Ступак.

Війна в Афганістані зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця. Саме тому, учасники бойових дій в Афганістані були нагороджені відзнакою Президента України - пам'ятною медаллю «25 років виведення військ з Афганістану». Почесні нагороди вручали голова Ніжинської райдержадміністрації Вячеслав Івашин, Ніжинський міський голова Анатолій Лінник та голова Ніжинської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Ступак. Крім того, учасники війни в Афганістані, учасники АТО, посадові особи та волонтери, які надають вагому підтримку членам Спілки ветеранів Афганістану були нагороджені відзнаками голови Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради, Ніжинської райдержадміністрації, Ніжинської районної та міської рад, Ніжинської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Учасники зібрання схилили голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшанували тих, кому довелося воювати в чужих країнах хвилиною мовчання.

Не зважаючи на всі гіркі спогади, 15 лютого – це свято для кожного, хто пройшов пекло війни в Афганістані, для всіх тих, хто був учасником бойових дій на території інших держав. Тому, по завершенню урочистої частини заходу, артисти театру подарували всім присутнім чудову концертну програму.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА