back

СХІД СЕЛА В БУРКІВЦІ: ГОЛОВНЕ – НЕ БУТИ БАЙДУЖИМИ

12 лютого 2016

Відбувся схід села у Бурківці. На збори територіальної громади завітали голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, його заступник Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, дільничний інспектор Сергій Пасьоха, представник «Дружба-Нова» Кернел Віталій Фурса. Побував на сході й депутат обласної ради Валерій Гавриленко.

Про стан виконання Програми соціально-економічного розвитку села за минулий рік звітував керівник територіальної громади Андрій Дзюба.

Бурківка – одне з найменших сіл у районі. На десяти вулицях збудовано 259 житлових будинків, в 136 господарствах наразі проживає 299 жителів і 15 – у восьми дачах. Всього – 314 бурківчан.

Варто сказати, що минулий бюджетний рік (вперше за багато років) був із перевиконанням дохідної частини - майже 445 тис грн.. Тоді, як видатки склали 327 тис. грн.. Тож, залишок – більше 119 тис. грн..

Не зважаючи на те, що Бурківка маленька, тут працюють всі установи. Окрім сільської ради - загальноосвітня школа І-ІІ ст., пересувне поштове відділення, пожежна частина (обслуговує 10 населених пунктів), ФАП, магазин, церква. Всі вони не газифіковані. Свого часу на це не вистачило бюджетних коштів, а сьогодні, можливо, це й на краще, адже з дровами зараз значно легше, ніж з оплатою за газ.

Вже не перший місяць у селі виникали перебої з електроенергією. І хоч у минулому році енергетики замінили 126 аварійних електроопор, проблемою залишалися не обпиляні дерева. Погодні умови останніх днів тільки ускладнили ситуацію. Тож, люди не давали спокою керівнику громади, а той, у свою чергу, звернувся за допомогою до голови РДА Вячеслава Івашина. Оперативне втручання керівника району - і два дні енергетики разом із Андрієм Дзюбою обпилювали дерева. В результаті – немає проблем з електропостачанням і запас дров на дві-три зими вперед для соціальних установ.

Оскільки в селі мешкають переважно старі люди: 166 пенсіонерів, 26 одиноко проживаючих та 11 одиноких, 31 учасник війни, один інвалід та 53 дітей війни, то робота всіх без виключення установ спрямована, перш за все, саме на цю категорію людей. Є в селі й соціальний робітник – Катерина Миколаївна Довгаль, яка доглядає 11 підопічних. Нарікань на її роботу немає й бути не може, адже ця жінка – уособлення людини милосердя.

У місцевій школі здобувають освіту 16 діток, їх вчать 6 вчителів, технічного персоналу – п’ятеро. Наступного року в перший клас прийде, на жаль, лише одна дитина. Сільрада, маючи вільні кошти, спрямувала цільову субвенцію на зарплату вчителям, оплату енергоносіїв і на дрова. Загалом, на цю маленьку й затишну школу за минулий рік від усіх небайдужих надійшло понад 33 тис. грн..!

Клуб у селі, безумовно, старий, але не стоїть замкнутим. Завідуюча клубом Тетяна Широка радо приймає не лише своїх односельців, а й гостей із Березанки, Черняхівки, станції Крути, Смоляжу, Красно сільського і не тільки. Тут і концерти бувають, і розважальні заходи, й тематичні дні.

Здоров’ям односельців опікується завідуюча ФАПом, депутат сільської ради Валентина Попович. І хоч медичний заклад після реформ перейшов у підпорядкування Лосинівського центру первинної медико-санітарної допомоги, це не зняло відповідальності з місцевої влади, - вважає Андрій Дзюба. Тож, фельдшерський пункт підтримує і сільська рада, й орендар землі «Дружба-Нова» Кернел, який виділив минулого року 3 тис. грн.. на найнеобхідніші ліки.

У кінці минулого року прокотилася хвиля крадіжок у селі. Дворами почали їздити гастролери, закуповуючи горіхи, пір’я, квасолю, а заодно – оббираючи людей. І сільський голова, і дільничний Сергій Пасьоха вкотре нагадували громадянам, особливо – стареньким, не пускати чужих у двір, тим більше – у хату. А, побачивши чужинців, одразу телефонувати в сільську раду.

Стосовно пожежної частини, то вона стоїть на балансі сільської ради. Лише на заробітну плату трьом працівникам на рік потрібно 64 тис. 401 грн. 30 тис. грн.. – з бюджету Бурківської сільради, ще 30 тис. грн.. – цільова субвенція з Черняхівської сільради. Решту коштів на зарплатню, паливно-мастильні матеріали, запчастини збирають люди у цих двох селах та Березанці. А обслуговувати автомобілю, якому наступного року виповниться 50, доводиться аж 10 сіл.

Не обійшла Бурківку й мобілізація. П’ятеро місцевих чоловіків у минулому році пішли в АТО. Один, Микола Лобода, вже вдома. Решта виконують свій обов’язок на сході країни. 4 тис. 910 грн. зібрали люди на підтримку своїх хлопців, дві машини продуктів харчування, машину теплих речей – все, що могли, віддавали, аби лише допомогти землякам та іншим захисникам держави.

Стосовно «Дружби-Нової», яка орендує землі, - на зборах звучали лише слова вдячності. 6,5% за пай у 2015 році сплатив інвестор, що в грошовому еквіваленті - 3 тис. 560 грн. Це на 1300 грн. більше, ніж у 2014 році. Як повідомив представник господарства Віталій Фурса, у цьому році орендна плата зросте на 20% і складе 4270 грн. Не відмовляють орендарі і в допомозі. Школа, ФАП, чистка доріг, паливно-мастильні матеріали, подарунки дітям та ветеранам, матеріальна допомога нужденним – без «Дружби-Нової» було б значно важче.

Декомунізація змінила назви трьох вулиць села. Центральна Леніна тепер зветься Поліською, Колгоспна стала Луговою, а провулок Дзержинського перейменувався на Вишневий. Гарні назви, а головне – вічні.

Ведучи мову про благоустрій села, очільник громади неприховано нервував. Вже в селі облаштували сміттєзвалище, машина їздить і безкоштовно збирає сміття, біля кладовища викопали спеціальні ями, кошти самообкладу виділяються на утилізацію твердих побутових відходів ( у 2015 році вивезли на полігон понад 15 тонн), аби лиш чисто було. А люди все ще не навчаться бути господарями не лише у власному обійсті, а й у селі загалом. Соромно керівнику громади за своїх односельців, які утворили стихійне сміттєзвалище там, де розвертається рейсовий автобус. Тож голова обіцяв таки впіймати хоч одного порушника й покарати так, аби іншим не кортіло свинячити. Наостанок Андрій Дзюба подякував всім односельцям, однодумцям, депутатам, які допомагали вирішувати нагальні питання життєдіяльності громади, підставляли плече, і висловив сподівання, що й 2016 рік вони проживуть разом, дружно, мирно й злагоджено. Головне - закликав земляків керівник громади - не бути байдужими!

Заступник голови РДА Оксана Мелашенко розвіяла сумніви людей стосовно зайвих витрат на переоформлення різноманітних документів, пов’язаних із декомунізацією. Порадила родинам мобілізованих та демобілізованих, які ще не отримали статус учасника АТО, звертатися для оформлення пільг на тверде паливо, скраплений газ та електроенергію, компенсацію за які передбачено районною Програмою соціального захисту таких категорій громадян на поточний рік. Похвалила село і його очільника за спортивні досягнення.

Заступник голови райради Наталія Березка обіцяла підтримку й допомогу у вирішенні питань з боку районної ради.

Депутат обласної ради Валерій Гавриленко подякував голові сільради за активну життєву позицію, а громаді за те, що підтримує свого очільники. Тільки так, разом, і можна вирішувати проблеми сьогодення, без політичних гасел і зайвих обіцянок, адже люди чекають результатів праці. До того ж, - позитивних.

- Спасибі, що живі, - такими словами до присутніх звернувся голова РДА Вячеслав Івашин. Адже життя сьогодні дається всім нелегко, а жителям маленьких віддалених сіл – і поготів. Вислухавши звіт голови, виступ представника інвестора, він переконався, що тільки спільними зусиллями бурківцям вдавалося долати труднощі.

Намагаючись тримати руку на пульсі життя всього району, Вячеслав Анатолійович запровадив ранковий телефонний звіт керівників територіальних громад про стан справ на місцях. Саме таким чином від дізнався про перебої зі світлом у Бурківці й оперативно втрутився у вирішення цієї проблеми.

Керівник району розповів про плани на майбутнє, про необхідність відновлювати тваринницьку галузь у селах, що дасть можливість створити додаткові робочі місця, а отже – збільшить відрахування в місцевий бюджет. Він закликав бурківців любити свою малу батьківщину й, не зважаючи на всі реформи та зміни, берегти культуру, традиції, надбання, які передадуться наступним поколінням. Обіцяв Вячеслав Івашин і підтримку медичної галузі. Адже переконаний, що провідні клініки сюди не поїдуть, а от пересувний флюорограф, спеціалісти з райлікарні чи центру первинної медико-санітарної допомоги – обов’язково побувають у кожному населеному пункті. Бажаючи всіх благ селу і його мешканцям, голова РДА сказав, що неприйомних днів у нього не буває, тож завжди готовий до спілкування і співпраці.

Наостанок голова ради ветеранів Паша Кіндратівна Захарченко взяла на себе роль старійшини громади. Жінка подякувала невтомному голові сільради Андрію Дзюбі за всі його старання, обіцяла, що йому не буде соромно за своїх односельців і вони проведуть роботу над вказаними ним помилками. А от Вячеславу Івашину, як новому очільнику району, побажала вивести його на якісно-новий рівень, який дасть змогу зайняти значно вищі сходинки в обласних рейтингах.

Олена НАЙДА

Фото автора