back

Громадські слухання щодо перейменування сіл Червоний Колодязь та Червоний Шлях

10 лютого 2016

Селяни завжди бурхливо реагують на зміни, що відбуваються в суспільстві.

Активно відреагували і на перейменування, якого вимагає Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», мешканці сіл Червоний Шлях та Червоний Колодязь Перемозької сільської ради.

Обговорення і суперечки між людьми тривають вже давно. Щоб досягти єдиного спільного рішення громади і органів виконавчої влади було організовано громадські слухання за участю місцевих жителів, посадовців, експертів.

10 лютого в приміщенні ФАПу с. Червоний Шлях зібралося близько 40 місцевих жителів. До них завітали: голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, заступник голови Оксана Мелашенко, Перемозький сільський голова Сергій Багмут, керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства НАН України і УТОПІК Сергій Зозуля.

Початок зустрічі був досить напружений. Селяни вперто доводили, що назва «Червоний Шлях» їм практично рідна і вони зовсім не пов’язують її з насадженням комуністичного режиму, тому і змінювати її однозначно не бажають. Як виявилося в ході обговорення, причини такого супротиву зовсім банальні – елементарна необізнаність.

Селян насамперед цікавив матеріальний бік справи – скільки коштує змінити адресу в паспорті, переробити документи, які підтверджують право власності на житловий будинок, земельну ділянку, авто, перезаключення договорів з комунальними службами, тощо. До того ж це все час, черги…

За чинним законодавством негайно бігти в паспортні столи немає потреби, зміни можна внести під час вклеювання нової фотокартки чи зміни місця проживання, – роз’яснив Сергій Зозуля.

Додам також, що документи на будинки, земельні ділянки та інше майно, в яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни в них потрібно буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати їх чи інше майно в спадщину. У документах, які будуть оформлятися на нового власника, вже буде зазначено нову назву вулиці. На вартості послуг нотаріуса це ніяк не відіб’ється: покупець і продавець заплатять рівно стільки ж, скільки заплатили б нотаріусу, якби назва вулиці не змінювалося.

У власників автомобілів також немає причин для занепокоєння. Перейменування вулиці не є підставою для обов’язкової перереєстрації транспортного засобу та внесення змін до техпаспорту автомобіля. Власник зможе зробити це, коли буде продавати, дарувати або ж іншим способом відчужувати свій автомобіль. На вартості процедури перереєстрації це додатково ніяк не відіб’ється. Єдині, кому потрібно буде внести зміни в статутні документи, це юридичні особи. Проте згідно із законом процедура для них безкоштовна, їм не потрібно буде оплачувати ні адміністративний збір, ні послуги нотаріуса, оскільки обов’язкове нотаріальне засвідчення підписів на статуті скасовано.

Зрозумійте: перейменування села – це невідворотно, - наголошувала заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко.

- Щоб потім не виникло претензій до нової назви, ми й зібралися тут, аби порадитись і прийняти спільне рішення, – додав Вячеслав Івашин.

Після всіх роз’яснень пристрасті вщухли. Учасники громадських слухань вислухали думки істориків щодо нової назви села, обговорили та нарешті вирішили: нова назва населеного пункту – село Станція Лосинівка.

Того ж дня, відбулися громадські слухання щодо перейменування села в Червоному Колодязі. Ситуація достоту така ж, як в селі Червоний Шлях. На зібрання прийшло близько 40 людей, посадовці, експерти. У підсумку: сперечалися, обговорювали, доводили, та все ж вирішили – Червоний Колодязь змінять на Чистий Колодязь.

По завершенню селяни обох населених пунктів мали змогу поспілкуватися з головою райдержадміністрації Вячеславом Івашиним та поставити йому питання, які їх хвилюють. Всі проблемні питання прийняті до відома та будуть відповідно вирішуватися.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА