back

Наш біль і наша гордість

08 лютого 2016

Сучасна Україна переживає складні історичні часи, як ніколи всі розуміють важливість їх людського виміру. Історично склалося так, що на теренах нашої держави проживало багато національностей. Історія українського народу складається з історії та культури білорусів, росіян, поляків, євреїв, кримських татар та багатьох інших спільнот та меншин.

27 січня Україна вшановувала Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Актуальність вивчення трагічної історії євреїв в роки Другої світової війни полягає в тому, що історія Голокосту – це і частина історії України ХХ століття. Учителі історії та географії Ніжинського району Черненко Т.В., Авраменко Н.Д., Боровик Я.В., Єсипенко Л.О., Лабузько С.М., співпрацюючи з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» розпочали дослідження з історії єврейського народу на теренах України та Ніжинського краю та були учасниками Всеукраїнських семінарів у Житомирі, Сумах, Дніпропетровську.

Робота вчителя географії Шатурського ЗНВК «Ш-д/с»» І-ІІ ст. Т.М. Рубан «Праведник народів світу – Устинія Іванівна Петренко» стала переможцем ХІІ Міжнародного конкурсу творчих робіт школярів, студентів та вчителів «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності», що проходив у вересні 2015 року у місті Чернівці.

Питання знищення єврейського народу в період війни та долі Праведників народів світу розглядалися на семінарі вчителів історії та географії, який відбувся 4 лютого 2016 року на базі Шатурського ЗНВК «Школа-дитячий садок» І-ІІ ступенів. Досвідом роботи з проведення власних досліджень ділилися Рубан Тетяна Миколаївна, вчитель географії та Рубан Роман Федорович, вчитель історії.

Дуже часто ми вивчаємо події, що відбувалися далеко від нашого краю, досліджуємо долі людей, які проживали не в нашому місті, селі, в той час, як поряд живуть справжні герої. Без перебільшення такою героїнею жителі села Шатура вважають Петренко Устинію Іванівну – Праведника народів світу (звання жінка отримала за порятунок у роки війни двох дівчаток-єврейок, ризикуючи власним життям та життям своїх трьох дітей). Праведники: хто вони? Герої чи звичайні люди? На це питання учасники семінару намагалися дати відповідь.

На заході були присутні Романченко Олександра Михайлівна, донька Устинії Іванівни, жителі села Шатура.

Супроводжувався захід презентацією, яка включала в себе відео зі свідченнями очевидців, фільм, що відтворював події в Шатурі у період окупації, створений власноруч учителями та учнями закладу. Активними учасниками семінару були учні школи Мершинець Ірина, Динник Аня, Сердюк Анастасія, Пономаренко Яна, Татарчук Аліна, Мершинець Ольга.

На завершення семінару Тетяна Миколаївна презентувала власні вірші та книгу «Шатура: історія, населення, господарство». Це перше дослідження села, основане на документах із сімейного архіву М.Г. Дерезенка та В.А. Сірика.

За інформацією відділу освіти