back

Єдність і рішучість, героїзм і жертовність – запорука успіху в протистоянні агресору

29 січня 2016

29 січня біля Меморіалу "Пам’яті Героїв Крут" відбулися урочистості з нагоди 98-річниці бою на станції Крути, в яких взяли участь голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, депутати Верховної Ради України: лідер Радикальної партії Олег Ляшко, очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок, командир батальйону «Свята Марія» Дмитро Лінько. Численну делегацію Ніжинського району очолили голова райдержадміністрації В’ячеслав Івашин та голова районної ради Олег Бузун.

Після покладання квітів до Меморіалу прозвучало звернення Президента України Петра Порошенка до українців з нагоди річниці бою під Крутами.

- Чернігівщина завжди стояла на рубежі, починаючи з князівських часів, коли на Київську Русь наступали орди, коли війська Петра І йшли на Батурин, коли у Крутах молоді необстріляні хлопці захищали незалежність України, коли в Корюківці фашисти палили мирних людей. Вона й зараз стоїть на варті державних кордонів, - історичну послідовність значимості Чернігово-Сіверського краю - нагадав голова ОДА Валерій Куліч. – Біля Меморіалу зібралося багато людей, десятки політичних сил і громадських об’єднань зі своїми прапорами, але у всіх нас є єдиний прапор – державний, український, який об’єднує всіх патріотів.

Саме до єдності закликав усіх очільник області. Він зачитав Указ Президента №259 від 8 травня 2015 року, яким медаллю «Захисник Вітчизни» нагороджені уродженці Ніжинщини капітан Микола Коваленко та старший сержант Олександр Близнюк, який є депутатом Ніжинської районної ради.

- Низько схиляю голову перед безмежною мужністю юнаків, які протистояли діючій армії, які стали прикладом високого патріотизму десяткам наступних поколінь українців, які довели, що не згасла й ніколи не згасне зоря козацької слави, - сказав Арсен Дідур, бажаючи всім присутнім і Україні миру, благополуччя і злагоди.

Голова інституту національної пам’яті Володимир В"ятрович нагадав, що бій під Крутами тривав шість годин, що співвідношення українців до російський військ склало 1х10 на користь ворога, що втрати 1х3 були на користь юних українських патріотів, не зважаючи на їхню юність і відсутність військового досвіду.

- Дехто бій під Крутами називає трагедією, хтось - поразкою. Я переконаний, що це був не просто бій на невеличкій залізничній станції, це був бій за Україну, за її прагнення бути незалежною. Ті ліцеїсти стали першими в історії України кіборгами - впевнений історик. Єдність і рішучість, героїзм і жертовність – ось запорука успіху в протистоянні навалі агресора, - сказав Володимир В"ятрович.

Перед тисячною аудиторією виступила мати загиблого в АТО студента з Чернігова Володимира Близнюка Олена Білеванцева. Володю розстріляли 6 вересня 2014 року, за два тижні до отримання диплому.

Священнослужителі відправили заупокійну літію в пам'ять усіх, хто склав голову в ім’я своєї Батьківщини.

Виступ керівника Ніжинського дошкільного навчального закладу №13 «Берізка», заслуженого працівника освіти Наталії Примушко не був запланованим і не ввійшов до сценарію заходу. Але він став символічним акцентом на тому, що патріотизм і жертовність – не пусті слова, а та основа, що тримає українську націю разом.

Наталія Миколаївна зачитала лист Надії Савченко до першокурсників Ніжинського університету. Ще напередодні Нового року вони та малі дошкільнята писали українській бранці у в’язницю. Послання з України вона отримала в останній день старого року. Листи стали справжнім дарунком Надії, ковтком свіжого повітря з волі. Ув’язнена написала відповіді, в яких нескорена духом льотчиця обіцяла стояти до останнього й закликала підростаюче покоління понад усе любити свою Батьківщину.

Урочистим маршем повз Меморіал Героям Крут йшли військовим строєм юні ліцеїсти з Києва, Львова, Чернігова. Зовсім юні, недосвідчені, вони вже сьогодні гартують свій дух, беручи приклад із своїх ровесників, які майже століття тому стали на захист рідної України і вмирали під ворожими кулями з піснею на вустах: «Ще не вмерла України ні слава, ні воля!..».

Олена НАЙДА

Фото Олександра Василенка