back

Про пільговий проїзд, стан доріг і декомунізацію

29 січня 2016

Цього року перший у районі схід села відбувся в Дуболугівці 27 січня. Участь у ньому взяли заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, місцевий депутат районної ради Анатолій Слуцький, представники с\г підприємств, які орендують землі на території села.

У своїй доповіді сільський голова Руслан Острянко проаналізував стан соціально-економічного розвитку громади, зупинився на основних проблемних питаннях та шляхах їх вирішення.

Звіт керівник громади розпочав із сільської статистики. Якщо п’ятдесят років тому у селі проживало майже півтори тисячі чоловік. то зараз тут мешкає всього 290 осіб. Із них 109 - пенсіонери, 26 - діти до 18 років, з яких восьмеро дошкільнят.

Вже кілька років, як дуболугівські школярі навчаються у Великій Кошелівці, куди їх підвозить шкільний автобус. Важко сказати скільки ще проіснує місцевий фельдшерський пункт, який підпорядковується КЗ «Ніжинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Адже коштів у районі на фінансування первинної ланки медицини бракує. Та поки ще ФП працює - людям є куди звернутися за медичною допомогою.

Донедавна сільський бюджет був дотаційним. Наразі він є самодостатнім. Левову частку власних надходжень отримано від орендної плати за землю. За минулий рік ця сума перевищила 300 тисяч гривень.

Працюють на дуболугівських землях ПП «Ніжинські аграрні інвестиції», СТОВ «Дружба-Нова», ТОВ «Іст-Агро», Ф/Г «Донбас-Агро», які справно розраховуються з людьми за оренду паїв, підтримують соціальну сферу. За кошти інвесторів чистили від снігу дороги, закуповували пальне для пожежного автомобіля тощо. А власники пилорами безкоштовно надавали дрова сім’ям воїнів АТО та переселенцям із Донбасу.

Проте, хвилюють людей перебої з електропостачанням, якість телефонного зв’язку, підвезення балонів зі скрапленим газом, стан доріг, автобусне перевезення пільгових категорій громадян. Якщо більшість із них вдається вирішувати, то пільгове перевезення в цьому році опинилося під жирним знаком питання. Анатолій Слуцький та Оксана Мелашенко запевнили, що в районі обов’язково буде знайдено механізми відшкодування коштів перевізникам за перевезення пільговиків.

Як і скрізь, у Дуболугівці проблеми з ремонтом вулиць. Поновити асфальтове покриття, з огляду на ситуацію в країні, поки що нереально. Єдине на що можна сподіватися - це на допомогу місцевих інвесторів, чиї багатотонні вантажівки й продовжують руйнувати решту асфальту.

Спокійним назвав Дуболугівку, порівняно з іншими населеними пунктами, дільничний поліціянт Сергій Пасьоха. Але радив жителям бути обачними, не впускати у двір незнайомців і дотримуватися правопорядку.

Про використання коштів самообкладу детально прозвітувала перед односельцями секретар сільської ради Валентина Слуцька. Спільно вирішили цьогоріч не підвищувати суму подвірного збору.

Не обійшли увагою і таке актуальне зараз питання, яке стосується перейменування вулиць, назви яких пов’язані з комуністичним (тоталітарним) режимом відповідно до Закону України про декомунізацію. Дослухавшись до аргументів Оксани Мелашенко та Анатолія Слуцького, жителі Дуболугівки все ж таки зійшлися на думці, що краще самим підібрати назви вулицям із врахуванням історичної минувшини їхнього села, ніж чекати, поки зверху перейменування здійснять за них. З цією метою створили робочу групу в складі трьох чоловік, які негайно візьмуться за роботу. А сільський голова своїм розпорядженням затвердить нові назви.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"