back

Ніжинський район долучився до святкування 20-річчя Чернігівського земляцтва

18 січня 2016

15 січня відбулося 20-те ювілейне зібрання Чернігівського земляцтва у Києві.

На урочистий захід прибули голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування районів області, міські голови, народні депутати України нинішнього та попередніх скликань, які народилися на Чернігівщині, радник Київського міського голови, керівники земляцьких об’єднань областей у Києві, керівник Чернігівського земляцького об’єднання у Москві, святі отці, представники бізнесових структур і засобів масової інформації.

Делегацію Ніжинського району очолили голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин та голова районної ради Олег Бузун, міста - Анатолій Лінник.

Офіційна частина зібрання розпочалася з перегляду документального фільму про історію створення та 20-річної діяльності Чернігівського земляцтва. Автор сценарію - Леонід Горлач.

Уродженець Чернігівського району Чернігівської області, голова земляцтва Віктор Ткаченко привітав земляків і сказав, що ювілейна зустріч зібрала вихідців з Чернігівщини у новорічно-різдвяна свята, що досить символічно. Він побажаю чернігівцям і всій Україні, перш за все, - миру.

Потім згадали тих, хто стояв біля витоків створення громадської організації. Це: Володимир Пушкарьов, Юрій Мушкетик, Катерина Санько, Павло Мисник, Віталій Масол, Валерій Буймістер, Леонід Горлач, Олександр Пухкал, Іван Салій, Петро Медвідь, Петро Назимко, Ярослав Солтис, Микола Борщ, Володимир Макєєнко, Володимир Бондаренко, Ніна Наєнко, Іван Данькевич, Володимир Рожок, Ольга Мисник, Алла Кудлай, Валерій Сарана, Олександр Яременко, Микола Гончар, Микола Чумак, Тетяна Літошко, Петро Шаповал, Василь Ковальов, Микола Бутко, Володимир Кнорозок, Дмитро Головко, Володимир Дроб’язко, Геннадій Миронюк, Пилип Коваленко, Михайло Непран, Олександр Деко.

У своїй промові керівник земляцтва Віктор Ткаченко відзначив, що за 20 років існування товариства його члени зробили вагомий внесок у розвиток Чернігівщини. Будувалися й відновлювалися храми, пам’ятники знаним землякам, видано низку ілюстрованих календарів, десятки книжок з історії, культури, краєзнавства Придеснянського краю, художні твори. Щомісяця земляцтво випускає газету «Отчий поріг», яку, до речі, редагує уродженець Ніжинського краю Леонід Горлач.

На сцену піднялися усі живі члени першого складу ради товариства, серед яких - Юрій Мушкетик, Леонід Горлач, Алла Кудлай, Іван Салій, Валерій Сарана та інші.

Згадали поіменно і вшанували хвилиною мовчання тих відомих земляків, які за двадцять років існування земляцтва пішли з життя.

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч привітав усіх присутніх на святі, побажав мирного неба над Сіверським краєм і всією державою. Навів сумну статистику, яка забрала вже 137 життів вихідців з Чернігівщини на сході України, й закликав молитися Богу, аби цей старший лік припинився. Він вручив Віктору Ткаченку Почесну грамоту облдержадміністрації та родословну князів Чернігівських.

- В історичному вимірі 20 років - це невеликий період, з огляду на життя людини – вагомий, а враховуючи сучасну історію – ще вагоміший, адже її творять люди. В тому числі – народжені у Сіверському краї, - розпочав свій виступ голова обласної ради Ігор Вдовенко. Він привітав присутніх з 20-річчям громадської організації й подарував земляцтву картину чернігівської фортеці ХVІІІ століття.

Від Київського міського голови Віталія Кличка привітання зачитав його радник Микола Колесник.

Від імені Асоціації земляцтв областей України чернігівців вітав очільник Рівненського осередку Микола Якимчук, який зазначив, що Чернігівське земляцтво – лідер серед інших і на його роботу рівняються всі області України.

Під час зборів підписали Угоду про співпрацю між Радою Товариства, Чернігівською обласною державною адміністрацією та обласною радою.

Угодою, зокрема, передбачено поглиблення співпраці органів влади Чернігівщини з Товариством «Чернігівське земляцтво» у Києві та його відділеннями, максимальне використання можливостей земляцтва для: соціально-економічного, суспільно-політичного та культурного розвитку регіону; сприяння розвитку культури, туризму та краєзнавства в області; об’єднання зусиль для налагодження співпраці та прямих контактів між закладами культури і мистецтва, обласними відділеннями творчих спілок, фондами, аматорськими та іншими організаціями культури Чернігівщини та Києва; проведення днів культури, художніх виставок, гастролей колективів і солістів, культурно-мистецьких заходів; спільного відзначення державних свят і ювілейних дат; сприяння розвитку економічного та інвестиційного потенціалу Чернігівщини; сприяння діяльності волонтерських організацій, громадських об’єднань, окремих громадян, які надають допомогу бійцям АТО, членам родин загиблих і поранених учасників бойових дій, а також вимушеним переселенцям.

Угоду скріпили підписи керівника Чернігівського земляцтва Віктора Ткаченка, голів Чернігівської обласної ради Ігоря Вдовенка та облдержадміністрації Валерія Куліча.

Після офіційної зустрічі земляки розійшлися так званими куренями, аби поспілкуватися у неформальній обстановці, зустрітися із земляками, згадати минуле, скласти плани на майбутнє. Щоб через рік зустрітися знову. І нехай на київській землі, але залишаючись навіки синами й дочками Чернігово-Сіверського краю.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"