back

Щодо районного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)»

25 грудня 2015

Враховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, обставини, пов’язані з російською агресією, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції.

Важливо, щоб кожен навчальний заклад став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

Обговоренню цієї надзвичайно актуальної педагогічної і загальнодержавної проблеми і був присвячений районний семінар-практикум відповідальних у навчальних закладах за патріотичне виховання учнівської молоді та підготовку команди до участі у районному етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)», який відбувся 23 грудня на базі відділу освіти.

Відкриваючи роботу семінару-практикуму, завідувач районного методичного кабінетуДерев’янко Н.П. зазначила: «Патріотичне виховання має наскрізно пронизувати весь навчально-виховний процес у кожному загальноосвітньому навчальному закладі, поєднувати національне, громадянське, моральне, родинно-сімейне, естетичне, правове, екологічне, фізичне, трудове виховання, базуватися на національній історії, знанні та відстоюванні своїх прав, виконанні конституційних і громадянських обов’язків, відповідальності за власне майбутнє, добробут та долю країни».

Методист РМК Процько І.С. детально висвітлила усю багатогранну систему виховання юних громадян України у навчальних закладах району в рамках реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, що реалізується з 1 вересня 2015.

Варто відзначити, що педагогічні колективи району мають вагомі результати у частині національно-патріотичного виховання. Учителі, учні та батьки стали учасниками патріотичних акцій, флешмобів та фестивалів, волонтерських проектів щодо підтримки воїнів АТО і родин вимушених переселенців зі сходу. Всі ці заходи об’єднує спільне прагнення дорослих та дітей жити в мирній, єдиній і суверенній європейській Україні.

Начальник відділу забезпечення Ніжинського об’єднаного міського військового комісаріату Баргамін М.М. та головний спеціаліст відділу забезпечення Андрущенко О.О. висвітлили основні перспективні напрями роботи військового комісаріату із підтримки та сприяння національно-патріотичному вихованню. Зосередили увагу на проведенні навчально-польових зборів та занять у лікувально-оздоровчих закладах учнів 11 класів загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів.

Про історію, місце, роль та організаційні засади Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)», яка останнім часом набула нового значення та особливого змісту, розповіла методист РМК Гаценко С.Л. Зокрема, у рамках семінару були виступи керівника методичного об’єднання учителів предмету «Захист Вітчизни» Яременка Г.П. та керівника команди-учасниці обласного етапу гри «Джура» у 2015 році Орла О.С. щодо методики проведення конкурсів «Впоряд», «Рятівник», «Відун», «Стрільба», «Туристська смуга перешкод», «Перетягування линви», «Теренова гра». Учасники заходу отримали поради стосовно правильного оформлення необхідної документації щодо участі рою (команди) в районному етапі гри «Джура» та підготовки до участі у конкурсах «Домашнє завдання» та «Ватра».

Завершився семінар-практикум проведенням круглого столу «Патріотичне виховання в сучасній системі освіти» та підведенням підсумків роботи.

За інформацією відділу освіти Ніжинської РДА