back

Нарада по обговоренню проекту перспективного плану формування територій громад району

12 червня 2015

12 червня 2015 року в залі засідань райдержадміністрації відбулась розширена нарада по обговоренню проекту перспективного плану формування територій громад Ніжинського району з членами робочої групи, селищним, сільськими головами, депутатами різних рівнів, представниками громадськості.

Нараду розпочав перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, який інформував про хід обговорення адміністративної реформи в територіальних громадах району.

В роботі наради також взяли участь Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації селищних, сільських рад, помічник народного депутата України Валерія Давиденка та Валентина Карпенко, голова правління Чернігівського регіонального відділення ВАССР, які довели до відома присутніх інформацію про переваги та доцільність об’єднання громад, їх фінансування, дотримання принципів добровільності під час проведення реформи, про обов’язкове проведення громадських слухань та доведення необхідної інформації до населення тощо.

Ірина Грозенко зауважила, що базовим принципом Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" є добровільність. Додаткове фінансування – це найкращий стимул для об’єднання, адже державна субвенція буде йти безпосередньо у громаду. І метою такого об’єднання в першу чергу є покращення життя людей.

Участь в обговоренні взяли керівники територіальних громад, депутат обласної ради, головний лікар Ніжинської ЦРЛ Юрій Солодько, депутат районної ради Микола Жимань, начальник фінансового управління райдержадміністрації Світлана Алемша, керівник апарату Тетяна Коник.

Обговорення перспективного плану проходило доволі активно та емоційно. Було озвучено ряд аргументів за і проти об"єднання, побоювання, припущення чи не пройде даний процес примусово за нав’язаною схемою, чи не постраждає соціальна сфера, які повноваження матиме сільський староста, як буде розподілятись фінансування сіл в межах громади, забезпечення громад кваліфікованими фахівцями і багато інших питань, які хвилювали присутніх.

На завершення наради Валентина Карпенко повідомила, що 15 червня відбудеться засідання обласної робочої групи, а 18 червня сесія обласної ради, на затвердження якої буде винесено Перспективний план формування спроможних територіальних громад.

Керівник апарату Тетяна Коник, звертаючись до селищного, сільських голів наголосила, що у них залишилось зовсім мало часу для прийняття остаточних рішень громадами та внесення пропозицій до обласної робочої групи.

Сектор інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації