back

Інформаційний семінар з організації роботи Офісів реформ

30 квітня 2015

Асоціація міст України, в рамках Проекту USAID «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (ДІАЛОГ), провела у Києві дводенний Інформаційний семінар з організації роботи Офісів реформ.

У заході взяли участь керівники Офісів реформ та їх команди з 23 регіонів України.

Перший день семінару було присвячено вирішенню організаційно-кадрових питань, другий – презентації аспектів децентралізації, обговоренню методики формування спроможних громад, питанням організації роботи регіональних офісів з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади.

Привітавши учасників засідання, Виконавчий директор АМУ М.Пітцик запросив до слова заступника Міністра регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства В.Негоду. Він детально розповів про статус, завдання та функції Офісів реформ.

Зокрема пояснив, що на першому етапі Офіси реформ надаватимуть організаційну, консультативну, інформаційну допомогу облдержадміністраціям у питаннях створення територіальної основи місцевого самоврядування на базовому рівні.

«Створення спроможних територіальних громад шляхом їх добровільного об’єднання потребує посиленої уваги з боку всіх зацікавлених сторін – з боку влади, органів місцевого самоврядування, громад. Відповідальні за проведення цього процесу на місцях є саме облдержадміністрації. І їх першим помічником у цій роботі – від розробки проекту перспективного плану формування територій громад до їх затвердження сесіями обласних рад - буде саме Офіс реформ», - прокоментував В.Негода.

Він підкреслив, що час на підготовку планів обмежений. До червня, крім підготовки проектів перспективних планів, вони мають пройти всебічні консультації з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціаціями.

«Важливо вчасно, до червня місяця, підготувати та затвердити перспективні плани. Без них регіони не зможуть отримувати фінансування на розвиток з Державного фонду регіонального розвитку. А взагалі весь процес формування спроможних територіальних громад має бути завершений у вересні. Планується, що чергові місцеві вибори, які згідно Конституції України мають відбутися 25 жовтня, будуть проведені вже на новій територіальній основі», - поінформував В.Негода.

М.Пітцик поінформував працівників Офісів реформ про проблеми місцевого самоврядування та потреби у впровадженні децентралізаційних реформ. Також він детально зупинився на кроках, які вже зроблені, та перевагах, що отримають об’єднані громади (завантажити презентацію: «Децентралізаційна реформа в Україні»).

Презентації учасникам представили експерти АМУ:

• директор Центру аналізу та розробки законодавства АМУ О.Слобожан - «Бюджетна децентралізація» (завантажити презентацію)

• аналітик АМУ Я.Рабошук – «Реформування місцевого самоврядування в галузях управління земельними ресурсами та містобудування» (завантажити презентацію)

• директор Центру комунікацій та зв’язків з громадськістю М.Юрченко – «Комунікації та забезпечення підтримки реформи» (завантажити презентацію)

• заступник директора Центру аналізу та розробки законодавства В. Пархоменко – «Результати опитування громадської думки» (завантажити презентацію)

Далі директори офісів представили свої команди та доповіли про стан готовності Офісів до роботи з розробки перспективних планів.

Найближчими днями будуть проведені прес-конференції спільно з керівництвом облдержадміністрацій для регіональних та місцевих ЗМІ.

Представник АМР США наголосив на важливості заходу, відзначивши, що за короткий час багато зроблено і є надія, що результати будуть позитивними.

Нагадаємо, 16 квітня Мінрегіон та АМУ підписали Меморандум про співробітництво у впровадженні реформи місцевого самоврядування. Згідно угоди Мінрегіон надає організаційну та методичну підтримку Офісам реформ та забезпечує їх співпрацю з обласними державними адміністраціями. АМУ в рамках Проекту «ДІАЛОГ» здійснює фінансову підтримку діяльності керівників та експертів Офісів та розробляє рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо практичної реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».