back

18 травня - Міжнародний день музеїв

18 травня 2023

18 травня - Міжнародний день музеїв. Останні роки, Міжнародний день музеїв переживає високе розширення у майже 30000 музеях у більш ніж в 120 країнах. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

Девіз свята: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

Музей – це те місце, де можна зустрітися з минулим, побачити сьогодення та зазирнути в майбутнє. Це - Дім Муз. Переступаєш поріг – і потрапляєш у зовсім інший вимір, де кожна річ – історія, де живе дух предків. Від експозиції до експозиції, від зали до зали, крок за кроком ніби занурюєшся у простір, зітканий з подій, спогадів, людських життів, що змінювали хід історії, формували культурологічні закони світобудови. Важко переоцінити роль музеїв як закладів культури, особливо у наш непростий буремний час. Це не лише скарбниця матеріальних і культурних цінностей, це наша духовність, заявка на ідентичність нації, що дає відповідь на запитання хто ми, чиї ми діти, що ми робимо для розвитку державності і формування майбутніх поколінь.

     Свято бережуть у нашій країні пам’ятки культурної спадщини минулого. Ніжинщина надзвичайно приваблива для туристів, бо багата музеями різних напрямків, статусів, рівнів. Таких місць  у Ніжинському районі більше 20. Відвідавши їх, стаєш частинкою величі історичного минулого. Тут можна знайти відповіді на запитання: Де? Коли? Як? Яким чином?

     На жаль, у роботу музеїв втрутилась війна. Але віриться, що прийде перемога і оживуть повноцінним життям ці мальовничі куточки українського Полісся, задзвенять дитячі голоси, зазвучить народна пісня… І з усієї України, з усього світу потягнуться поціновувачі минулого до історичних місць Ніжинщини.

За інформацією відділу культури, освіти, сім’ї, молоді та спорту