back

Упродовж року будуть створені нові залізничні термінали з країнами-сусідами ЄС – Кубраков

18 травня 2022

Задля збалансування довоєнних обсягів експорту та збільшення транспортного потенціалу залізничного сполучення упродовж року будуть створені нові залізничні термінали на кордонах із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков за підсумками засідання Комітету Європарламенту з питань транспорту та туризму (TRAN).

За словами Кубракова, наразі українська сторона та міжнародні партнери зосередженні на запобіганні світової продовольчої кризи та підтримці українського експорту шляхом збільшення пропускної спроможності різними транспортними шляхами, зокрема залізницею.

– Для збалансування довоєнних обсягів експорту нами уже заплановано в найближчий рік створити додаткові залізничні термінали на стиках із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Очікуємо, що в співпраці з європейськими партнерами збільшимо перевезення вантажів залізницею хоча би на 50% від довоєнного рівня. Це особливо важливо, враховуючи залежність світових ринків від українського агроекспорту, – зазначив він.

Тим часом на автомобільні шляхи припадає значний обсяг експорту продукції з високою доданою вартістю. Це стало можливим завдяки ряду рішень, прийнятих спільно з міжнародними партнерами.

– В першу чергу, висловлюємо вдячність Молдові та Румунії за бездозвільний проїзд автомобільним транспортом, як в двосторонньому сполученні, так і для транзиту територією Румунії. Наразі нашу ініціативу вже підтримало 12  країн ЄС та скасували двосторонні та транзитні дозволи для українських перевізників, – підкреслив Кубраков.

Також очільник Мінінфраструктури повідомив про створення Дунайського морського кластеру, покликаного облегшити роботу портів в умовах війни.

– У Чорному та Азовському морях нами уже створено Дунайський морський кластер, які включає порти, розташовані в Дунайському регіоні. Однак його потужності не можуть компенсувати заблоковані Чорноморські порти, тому ми звертаємося за підтримкою до наших колег. Дякую європейським партнерам за допомогу в процесі налагодження логістики та готовність і надалі працювати разом над відновленням країни, – подякував міністр.

Нагадаємо, раніше Олександр Кубраков обговорив з повіреною у справах США Крістіною Квін відновлення логістичних шляхів для України.