back

Чернігівщина серед лідерів по запуску централізованого опалення

21 жовтня 2021

Це відзначив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов сьогодні на черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду.

Так, у повному обсязі опалювальний період розпочато у містах Чернігів, Прилуки та Новгород-Сіверський, а також у Городнянській, Куликівській, Ріпкинській, Срібнянській, Коропській, Семенівській, Корюківській, Сновській та Сосницькій громадах.

Втім, без винятків не обійшлося: через борг ТОВ «НіжинТеплоМережі» за розподіл природного газу старт опалювального сезону у Ніжині відтерміновано, хоча було заплановано на 18 жовтня.

— Питання має вирішитися днями. Ми разом з міською владою, керівниками підприємств працюємо над цим. До настання холодів опалення у ніжинських будинках буде, — прокоментував ситуацію голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус. — Технічна готовність усіх інших об'єктів області — максимальна.

Найбільш критичним досі залишається питання підключення опалення у бюджетних установах, які мають самі укладати договори з НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, що 30 вересня поточного року уряд, НАК «Нафтогаз України», Офіс президента та Асоціація міст України уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 року. Відтак установи та організації, що фінансуються коштом державного або місцевого бюджетів, зможуть придбати газ за ціною 13659,63 гривні за 1000 кубічних метрів (ціну вказано без ПДВ та без вартості транспортування природного газу). Така ціна діятиме до кінця 2022 року.

Механізм підписання таких договорів максимально спрощений. Проте динаміка подання документів по Україні на сьогодні досить низька: з очікуваних 12,5 тисячі заяв надійшли лише 2 345. Крім того, через неправильно оформлені документи в роботу фахівці взяли тільки 225 пакетів.

В’ячеслав Чаус у ході засідання звернувся до представників НАК «Нафтогаз України» з пропозицією щодня надавати інформацію, які заявки прийнято в роботу, а які потребують доопрацювання, щоб оперативно їх корегувати.

— Темпи Чернігівщини оптимістичні: наразі ми вже подали 74% пакетів документів від необхідного й активно оголошуємо спрощені процедури закупівлі. Однак, працювати маємо ще й над якістю поданих заявок, — зазначив голова ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації