back

Патронат - тимчасова допомога дітям, які зазнали труднощів

14 вересня 2021

       Кожна дитина має  зростати у люблячій сім’ї,  де її поважають, захищають, створюють умови для  розвитку її особистості, піклуються про здоров’я,  навчають любити і бути людиною. 

Реалії життя показують іншу картину. Серед нас є діти-сироти, батьки яких померли - втратити рідну людину, це завжди дуже страшно, але набагато страшніше, коли дитина  залишається сиротою при живих батьках. Ці діти потребують великої уваги і підтримки з боку держави та  свідомих і небайдужих громадян. Років 10 тому було нормою влаштовували  до інтернатних закладів дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

На даний час державна політика у сфері захисту прав дітей перебуває у стані реформування системи інституційного догляду та виховання дітей  (інтернатів) та пошуку альтернативних форм сімейного виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зокрема, однією із таких форм є патронат над дітьми. Патронатна форма виховання дітей визначається главою 20 Сімейного кодексу України та прийнятою постановою Кабінету Міністрів України №893 від 20.08.2021 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною»,   як  тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

    Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю, відповідно до найкращих інтересів дитини. Таким чином, дитина потрапляє не до інтернатного закладу, а в родину, де її легше реабілітувати. Поки дитина виховується в нормальних умовах, соціальні працівники працюють з її рідною сім’єю, спільно шукають можливі шляхи виходу з проблемної ситуації, після подолання якої дитина повертається у родину.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковими умовами є:

  • наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї,
  • один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.
  • патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Фінансування послуг патронату складається з оплати праці патронатного вихователя (п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи) та соціальних виплат на влаштованих під патронат дітей. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб.

У разі, коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

Видатки, пов’язані з виплатою соціальної допомоги та грошового забезпечення, та видатки на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатних вихователів здійснює структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за рахунок коштів державного бюджету.

На сьогодні в Ніжинському районі створено та дарують діткам сімейний затишок і тепло 5 родин патронатних вихователів. Позитивний досвід цих родин переконує, що  соціальна послуга патронату над дитиною, яка підтримує дитину та її біологічну сім’ю, стає доброю альтернативою дитячим будинкамтаінтернатам.

 
          Запрошуємо до співпраці усіх небайдужих сімей, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Якщо ви хочете надавати допомогу дітям професійно, отримувати гідну зарплату та мати трудовий стаж, дізнатися більше про умови та можливості оформлення патронату над дітьми можна звернутись до служби у справах дітей Ніжинської районної державної адміністрації, служб у справах дітей міських, селищних та сільських рад.

        За інформацією служби у справах дітей райдержадміністрації