back

Із вдячністю до ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

26 квітня 2021

Хіросіма 1945 року помножена на 40, 50 мільйонів кюрі - сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, - результат двох вибухів в четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, що сталися 26 квітня 35 років тому. Найбільша техногенна аварія людства розділила життя мільйонів українців на до та після – на віру в щасливе, здорове майбутнє та боротьбу за нього ціною тисячі життів. За неофіційною статистикою, в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на ЧАЕС. Майже чверть мільйона громадян з усього Радянського Союзу протягом 1986-1987 років були мобілізовані для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 600 тис. були задіяні в будівництві саркофагу. Серед них і жителі Ніжинщини.

 

Сьогодні у Борзнянській громаді з ними зустрілись аби подякувати та віддати шану за мужність, героїзм та самовідданість народний депутат України Анатолій Гунько, голова Ніжинської райдержадміністрації Григорій Ковтун, голова Борзнянської міської ТГ Лариса Осадчук, голова Комарівської сільської ТГ Віктор Бондаренко, голова Височанської сільської ТГ Олег Василенко, голова Крутівської сільської ТГ Олег Бузун, голова Плисківської сільської ТГ Марина Вірко.

 

Посадовці високо відзначили подвиг ліквідаторів, дякували за врятовані життя українців, здорове майбутнє прийдешніх поколінь і самовідданість у боротьбі із «мирним» атомом, вручили подяки, грамоти, матеріальну допомогу.

 

Зокрема, Григорій Ковтун, голова райдержадміністрації, вручив Грамоти учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Петру Вороні та Сергію Удовику.

 

А голова Борзнянської спілки інвалідів Чорнобиля обласного Національного Українського фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Володимир Дробот нагадав, що тих, хто боровся із наслідками аварії на АЕС з кожним роком стає все менше, а ліквідатори потребують підтримки із боку держави все більше. Такої підтримки, як народний обранець, пообіцяв присутнім Анатолій Гунько.

 

По завершенню урочистого заходу і посадовці, і ліквідатори поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та вклонилися перед пам’яттю земляків.

Євгенія Нечваль, головний спеціаліст відділу діловодства, контролю та звернень громадян

Більше фото в мережі Facebook